Hudsonský zázrak po pěti letech: Pilot nadále odmítá roli hrdiny

New York - Cestující a posádka letadla, které nouzově přistálo na řece Hudson v New Yorku, se po pěti letech znovu sešli na místě havárie. Airbusu US Airways se 155 lidmi na palubě tehdy vypověděly službu motory, pilotům se ale podařilo zabránit tragédii neobvyklým manévrem. Pasažéři a posádka letu číslo 1549 se shodují v tom, že na ten den nelze zapomenout.

Na vzpomínkovou akci dorazila i nejdůležitější postava: 62letý - dnes už bývalý - kapitán Chesley Sullenberger. Byl to právě on, kdo tehdy manévr provedl, i dnes ale roli hrdiny odmítá. „Samo přistání na Hudsonu vyřešilo jen první, byť největší problém toho dne. Museli jsme pak nelézt způsob, jak dostat 155 lidí z řeky do bezpečí. Navíc ten den bylo šest stupňů pod nulou, voda měla jen tři stupně a mnoho z nás bylo úplně promočených,“ vzpomíná Sullenberger, který kariéru pilota ukončil v únoru 2010, tedy rok po svém manévru, označovaném jako „Zázrak na Hudsonu“.

Dvoumotorový Airbus A320 musel 15. ledna 2009 šest minut po startu nouzově přistát poté, co se střetl s hejnem ptáků. Někteří z nich byli nasáti do motorů, které krátce nato vypověděly. Aby nespadli do hustě obydlených částí New Yorku, rozhodli se piloti nouzově přistát na řece Hudson. Jedná se o ojedinělý příklad, kdy letadlo podobné konstrukce přistálo na vodě a všech 155 cestujících na palubě nouzové přistání přežilo. Stroj se totiž několik minut udržel na hladině a k místu havárie mezitím stihly připlout vodní taxi a čluny záchranářů.

Zázrak na Hudsonu po pěti letech (zdroj: ČT24)