Opozice říká Janukovyčovi NE, prezident chtěl její lídry ve vládě

Kyjev - Prezident Viktor Janukovyč nabídl lídrovi ukrajinské opozice Arseniji Jaceňukovi, aby obsadil místo premiéra v nové vládě. Další opoziční předák Vitalij Kličko dostal nabídku stát se vicepremiérem. Jenže oba večer na kyjevském náměstí Nezávislosti prezidentovu nabídku odmítli. V centru metropole celý den pokračovaly boje mezi policisty a radikálními odpůrci ukrajinského prezidenta a vlády.

Šéfové ukrajinské opozice se dnes znovu sešli s prezidentem, aby se pokusili najít řešení politické krize v zemi, kterou už dva měsíce zmítají protivládní demonstrace. Ve snaze uklidnit rozbouřenou situaci na Ukrajině přišel Viktor Janukovyč s lukrativní nabídkou. 

„Prezident Ukrajiny nabídl panu Arseniji Jaceňukovi, aby se ujal postu premiéra. Pokud pan Jaceňuk tuto nabídku přijme, hlava státu je ochotna rozpustit parlament. Post vicepremiéra by pak mohl, dle návrhu pana prezidenta, zastávat pan Vitalij Kličko,“ informovala o návrhu prezidenta Janukovyče ukrajinská ministryně spravedlnosti Olena Lukašová. 

Ukrajinská opozice odmítá Janukovyčův návrh (zdroj: ČT24)

Jenže opozici to nestačí. Jaceňuk dnes večer na kyjevském náměstí Nezávislosti demonstrantům prezidentovu nabídku odmítl. Jedním dechem nicméně dodal, že opozice je připravená převzít vládní odpovědnost a vést zemi do Evropské unie. Ne ale za podmínek, jaké si klade Janukovyč. Kličko dodal, že opozice bude s prezidentem dál jednat. Trvá ale na tom, že ještě letos musí být předčasné volby. 

Janukovyč už při včerejší schůzce s církevními hodnostáři přislíbil několik ústupků. Během mimořádné schůze parlamentu, která se má konat v úterý, prý pozmění vládu, nechá upravit sporné zákony zpřísňující tresty za demonstrace a vyhlásí amnestii pro zatčené protivládní demonstranty. Opozice ale tyto sliby označila za nedostatečné. 

Arsenij Jaceňuk (39) je šéfem poslanců opoziční strany Vlast vězněné expremiérky Julije Tymošenkové, která v parlamentních volbách v roce 2012 skončila na druhém místě. V roce 2007 byl vystudovaný ekonom a právník několik měsíců šéfem diplomacie a poté necelý rok předsedal parlamentu. V roce 2010 neúspěšně kandidoval na prezidenta, skončil na čtvrtém místě se ziskem necelých sedmi procent hlasů.

Vitalij Kličko (42) je vůdcem a zakladatelem opoziční Ukrajinské demokratické aliance pro reformy UDAR (Úder), která ve volbách skončila na třetím místě. Několikanásobný světový šampion v boxu je považován za favorita příštích prezidentských voleb, které se mají konat v roce 2015.

Jednání ukrajinského prezidenta s předáky opozice
Zdroj: Reuters/Mikhailo Markiv

Při bojích proti policii dnes protestující v centru Kyjeva zapalovali pneumatiky, házeli na těžkooděnce kameny a zápalné lahve. Také se pokusili obsadit budovy ministerstva energetiky a vnitra. Pořádkové síly odpověděly gumovými projektily a slzným plynem. Na to, jak to dnes v ulicích vypadalo, se podívejte ve FOTOGALERII

Ministr vnitra Vitalij Zacharčenko se ještě dnes nechal slyšet, že vyjednávání se zástupci demonstrujících selhalo a že nenásilné řešení sporu nemá moc šancí na úspěch. Protivládní aktivisté podle něj mají k dispozici zbraně a vůdci protestů už nedokážou radikální skupiny kontrolovat.

„Udělám vše, abych ukončil tento konflikt, abych ukončil násilí. Jestli se to nepovede po dobrém, uplatníme všechny zákonné metody,“ varoval v pátek Janukovyč, který se opírá především o ruskojazyčný východ a jih země. Poslanci z autonomního Krymu už prezidenta vyzvali, aby vyhlásil stanné právo.

Pazderka: Opozice nabídkám Janukovyče příliš nevěří (zdroj: ČT24)