Thajské parlamentní volby skončily, obešly se bez násilí

Bangkok – V Thajsku skončily předčasné volby, ve kterých občané rozhodovali o novém složení parlamentu. Na konci minulého roku je vyhlásila premiérka Jinglak Šinavatrová, aby tak ukončila tříměsíční protivládní protesty. Ačkoliv se volby konaly v napjaté atmosféře – hlavní opoziční síla Demokratická strana se je snažila bojkotovat – podle dosavadních zpráv se hlasování obešlo bez násilných střetů. Výsledky se očekávají nejdříve zítra, konečná čísla ale může volební komise vyhlásit až za několik měsíců.

Před otevřením volebních místností došlo včera k násilnostem mezi opozičními a provládními demonstranty v Bangkoku, po kterých zůstalo sedm zraněných (čtěte víc). Samotné hlasování nicméně proběhlo klidně, zprávy o střetech se zatím neobjevily. „Demonstranti se poklidně shromažďují, aby dali najevo svůj nesouhlas s těmito volbami,“ sdělil šéf národního bezpečnostního výboru.

„Jsme tady, abychom zabránili hlasování. Postaráme se o to, aby tyto volby nebyly platné,“ vysvětlil jeden z protivládních demonstrantů. Aktivistům se podle komise podařilo znemožnit hlasování ve 42 z 375 okrsků blokádou volebních místností. „Jít k volbám je naše základní právo. Nikdo nemá nárok nám ho odebírat. Volby přece mohli bojkotovat tím, že sami nebudou hlasovat. Tohle ale nedává smysl,“ stěžovala si obyvatelka Bangkoku.

Znamená to, že oficiální konečné výsledky budou oznámeny až poté, co se v těchto obvodech uskuteční doplňovací volby. „Podařilo se odvolit jen v 89 procentech okrsků. Volební komise proto nemůže ohlásit celkový výsledek voleb, protože neexistuje,“ sdělil vedoucí volební komise Supachai Somchareon. Odloží se i ustavující schůze parlamentu, což podle analytiků jen prodlouží politickou krizi.

Mezi prvními odvolila premiérka Šinavatrová. Ta odmítá přistoupit na požadavek opozice, aby rezignovala – místo toho navrhla uspořádání předčasných voleb. Thajce vyzvala, aby k volbám přišli a v zájmu demokracie hlasovali.

Účastníci nepokojů obviňují její vládu z korupce a tvrdí, že zemi reálně řídí z exilu premiérčin bratr Tchaksin Šinavatra, který byl svržen při vojenském převratu v roce 2006. Ve vlasti čelí obvinění ze zneužívání moci a korupčního chování.

Volby v Thajsku poznamenala blokáda volebních místností (zdroj: ČT24)

K urnám bylo přizváno zhruba 49 milionů oprávněných voličů, kteří rozhodovali o složení 500členného parlamentu na další čtyři roky. Na průběh voleb dohlíželo 130 000 členů bezpečnostních sil, z toho 12 000 jich bylo v hlavním městě. Pozorovatelé považují za téměř jisté, že výsledek bude napaden u soudu a v konečném důsledku by mohl být i anulován.

Podle agentury AP rovněž hrozí, že by se kvůli mocenskému vakuu mohla opakovat situace z roku 2006, kdy se do krize vložila armáda a Šinavatru zbavila moci. Další možností je takzvaný „soudní puč“, jak tento vývoj média označují. Podle analytiků totiž soudy i nezávislé thajské kontrolní úřady ve velkém nesouhlasí s nynějším vládním systémem.