Vysoké jízdné znovu vyvolalo potyčky v ulicích Ria

Rio de Janeiro - Stovky lidí se střetly s policií v brazilském Riu de Janeiru. Protestovaly proti zdražování jízdného hromadné dopravy. K incidentu došlo na hlavním nádraží, kde demonstranti rozbíjeli turnikety, později se potyčky rozšířily i do okolních ulic. Pořádkové síly použily proti protestujícím slzný plyn. Podobné protesty proti zdražování jízdného vedly loni k celonárodní vlně demonstrací.

V centru Ria se ve čtvrtek shromáždila necelá tisícovka lidí, aby protestovali proti zvýšení jízdného o deset centů (přibližně dvě koruny) na tři realy (asi 26 korun), které nedávno podepsal starosta města Eduardo Paes. Demonstranti se domáhali opětovného snížení ceny lístků a protestovali proti velkým výdajům, na které zemi přijde pořádání letošního světového šampionátu.

„Kdyby se zvyšovala cena jízdného veřejné dopravy ve chvíli, kdy bychom měli dobrý zdravotní a vzdělávací systém, moc lidí by určitě neprotestovalo,“ řekl jeden z demonstrantů Thais Jorao, že příčinou protestu je podobně jako loni nespokojenost se základními službami. 

Násilí během zprvu poklidného protestu propuklo ve chvíli, co se do akce zapojily radikální skupiny. Policie se poté pokusila vytlačit demonstranty z centrální vlakové stanice, ti však začali vrhat kameny a zápalné lahve. 

Kameramana televize Band TV zranila výbušnina na hlavě a musel být okamžitě operován, podle médií je ve vážném stavu. Loni podobné protesty přerostly v celonárodní milionové demonstrace, které přiměly vládu levicové prezidentky Dilmy Rousseffové k některým ústupkům v sociální oblasti.

Brazílie: Střety demonstrantů s policií kvůli jízdnému (zdroj: ČT24)