Nejsvobodnější média jsou ve Finsku. Česko si polepšilo

Paříž – Nejsvobodnější média jsou ve Finsku - vyplývá to z nejnovějšího žebříčku organizace Reportéři bez hranic. Druhé a třetí místo opakovaně obsadily Nizozemsko a Norsko. Česko si oproti loňsku polepšilo, na třináctém místě za sebou nechalo třeba Německo i Švýcarsko. Nejhorší podmínky ke svobodnému informování mají novináři v Turkmenistánu, Severní Koreji a Eritreji.

V porovnávání svobody médií ve světě si Česká republika oproti loňskému hodnocení polepšila o tři místa a je třináctá mezi 180 sledovanými zeměmi. Česko v rámci žebříčku 180 států výrazně předčilo například Spojené státy (na 46. příčce), Velkou Británii (33. místo) i Francii (39. místo).

USA zneužívají národní bezpečnost k omezování médií 

Loni byla ČR 16. a předloni 14. Polepšilo si také Slovensko, které postoupilo z loňské 23. na 20. příčku. Také Polsko poskočilo z 22. na 19. pozici. Naopak Maďarsko se dále propadá, a to z 56. na 64. místo. Podle Reportérů bez hranic je to kvůli prosazování nedemokratických hodnot konzervativní vládou Viktora Orbána. Zpráva si zvlášť všímá také propadu Spojených států, které se z 32. příčky posunuly za rok na 46. pozici. Může za to podle autorů zprávy příliš časté zneužívání národní bezpečnosti k omezování svobody sdělování.

Výrazně si pohoršily také Mali a Středoafrická republika, které zasáhly ozbrojené konflikty. To podle zprávy opět ukazuje, že při nestabilitě v nějaké zemi se média stávají strategickými cíli a terči skupin či jednotlivců, kteří se snaží kontrolovat sdělování bez ohledu na mezinárodní pravidla.

Index svobody médií v roce 2014
Zdroj: ČT24/http://rsf.org/index2014

Rusku pomohla houževnatá občanská společnost

Rusko je jako loni na 148. místě. Podle Reportérů bez hranic si ale nepohoršilo jen díky odporu a houževnatosti občanské společnosti. „Ve skutečnosti (ruské) úřady zesilují každý den represivní odklon zahájený od návratu do Kremlu Vladimira Putina v roce 2012. A vyvážejí tento model do celého bývalého Sovětského svazu,“ uvedla organizace v textu.

Finsko je v čele žebříčku počtvrté za sebou a jako loni jsou na druhém a třetím místě Nizozemsko a Norsko. Oproti minulému roku se nezměnila ani poslední trojice tvořená Turkmenistánem, Severní Koreou a Eritreou. Tyto tři země jsou pro novináře podle Reportérů bez hranic „skutečnými pekly“. Velmi špatné podmínky pro jejich práci jsou tradičně také v Číně, Somálsku a Sýrii.

Organizace Reportéři bez hranic se sídlem v Paříži při sestavování každoročního žebříčku má v jednotlivých zemích na zřeteli řadu kritérií, a to od legislativy až po míru násilí vůči novinářům.