Íránka odpustila vrahovi svého syna jen vteřiny před popravou

Teherán - Íránský vrah zažil nečekaný „happy end“. Popravu zastavili rodiče oběti jen pár vteřin předtím, než měl muž jménem Balal zemřít. Okolo krku už měl oprátku, když k němu přišla matka oběti, dala mu facku a poté mu odpustila. Informovala o tom íránská agentura ISNA. V zemi je oběšení i v 21. století akceptováno jako jeden ze způsobů veřejné popravy.

Podle agentury ISNA zabil Balal v roce 2007 sedmnáctiletého Abduláha při pouliční rvačce. Balal při ní vytáhl kuchyňský nůž a o dva roky mladšího chlapce bodl.

Na místě plánované popravy byl v severoíránském městě Noor přítomen i jeden z fotografů agentury ISNA Arash Khamooshi. Lidé se na prostranství shromáždili před svítáním. Mnozí z nich plakali. „Když jejího syna vyvedli, neměla v sobě Balalova matka už žádnou sílu. Rezignovala, věděla, že o syna přijde. Bylo to velmi dojemné,“ popsal situaci fotograf.

Příběh o zločinu, trestu a odpuštění zachytil fotograf (zdroj: ČT24)

Balal měl na krku smyčku. Podle fotografa nejprve křičel a modlil se, než nakonec utichl. Najednou se zvedla rodina oběti. Matka Maryam před davem prohlásila, že od té doby, co ztratila syna, prožívá noční můru a nedokázala se přimět vrahovi odpustit.

Nakonec se ale vydala k Balalovi, požádala o židli a vrazila mu facku. Pak řekla zázračné slovo „odpuštěno“ a spolu s Abduláhovým otcem sundali Balalovi oprátku. Hned k nim přiběhla jeho rodina a děkovala za záchranu jejich syna.

Írán patří spolu s Čínou, Saúdskou Arábií a USA ke státům, v nichž se provádí nejvíce poprav na světě. Mezinárodní organizace na obranu lidských práv tuto skutečnost opakovaně kritizují, Teherán ale tvrdí, že popravy jsou zásadní pro udržení pořádku v zemi.