Srážky asteroidů se Zemí jsou častější, než se myslelo

Washington – Naše modrá planeta se od začátku nového tisíciletí srazila s mnohem více asteroidy, než vědci doposud předpokládali. Podle neziskové Nadace B612 šlo celkem o 26 větších těles. Tyto „vesmírné bomby“ prý měly výbušnou sílu odpovídající jedné až 600 kilotun TNT.

Nadace B612, která s alarmující zprávou přišla, se věnuje vybudování systému včasného varování před těmito tělesy nebezpečnými pro lidstvo. V jejím čele stojí bývalý astronaut amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) Ed Lu.

Uvedené údaje byly podle nadace získány díky síti, která po celém světě monitoruje testy jaderných zbraní. Tento systém od roku 2001 zaznamenal 26 explozí s ekvivalentem síly více než jedné kilotuny TNT. Všechny byly důsledkem dopadu asteroidů. „Tato data ukazují, že dopady asteroidů nejsou ničím výjimečným. Ve skutečnosti jsou třikrát až desetkrát častější, než jsme si dříve mysleli,“ uvedl Lu.

Naše planeta je úlomky asteroidů bombardována v jednom kuse. Většina projektilů z hlubin vesmíru ale exploduje vysoko v atmosféře, takže nemůže způsobit vážné škody. V posledních dvanácti letech ovšem došlo k zásahům o síle přesahující 20 kilotun TNT v Indonésii, v Jižním ledovém oceánu, ve Středomoří a v Rusku.

Výbuch meteoritu loni nad Čeljabinskem uvolnil čtyřicetkrát větší energii než výbuch atomové bomby nad Hirošimou v roce 1945. Jeho síla dosáhla ekvivalentu 600 kilotun. Zranilo se asi 1 500 lidí.

Ed Lu, šéf Nadace B612

„Většina velkých asteroidů, jež mohou zničit celý stát, či dokonce kontinent, je už objevena. Avšak observatoře na Zemi nebo ve vesmíru našla jen méně než 10 tisíc z milionu nebezpečných objektů, jež by mohly zdevastovat velké město.“

Každý asi zná tunguskou katastrofu z roku 1908, při níž bylo jediné štěstí, že k ní došlo v odlehlé části Sibiře. Vědci odhadují, že měl objekt asi 45 metrů v průměru.

Nadace B612 chce na oběžnou dráhu kolem Země umístit soukromě financovaný infračervený teleskop, který by dokázal objevit tělesa potencionálně nebezpečná pro naši planetu s dostatečným časovým předstihem pro přijetí nezbytných opatření.

Horizont: Největší hrozbu pro lidstvo skýtá vesmír (zdroj: ČT24)