Nejbohatší Ukrajinec zemi neopouští: Takový výstřel ještě nepřišel

Kyjev - Nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov, který hospodářsky a podle mnohých i politicky ovládá velkou část východní Ukrajiny, prohlásil, že ze země neutíká a dál podporuje její jednotu. Reagoval tak na pondělní atentát na stejně smýšlejícího charkovského starostu Gennadije Kernese.

„Ještě nepřišel takový výstřel, abych opustil svou zemi,“ komentoval oligarcha spekulace, že útok na Kernese je varováním pro elity na jihovýchodě Ukrajiny, které aktivně podporují jednotu země. Dodal, že je nyní na Ukrajině, kterou ale opustit nehodlá.

„Můj postoj se nemění: Naše země musí být jednotná. Udělám vše, co je v mých silách, aby Donbas (Doněcká pánev) a Ukrajina zůstaly spolu. Věřím v Donbas a věřím v Ukrajinu, a proto do své země nyní investuju a investovat budu,“ prohlásil Achmetov.

Miliardář, který vlastní mimo jiné i fotbalový klub Šachtar Doněck, tak popřel spekulace o tom, že kvůli situaci na Ukrajině zamýšlí rozprodat svoje podniky a odejít ze země.

Achmetov oslavil se svým Šachtarem v roce 2009 zisk Poháru UEFA
Zdroj: ČTK/AP/Ibrahim Usta

Starosta má za sebou další operaci

Kernes sice žádal amnestii pro agresivní proruské radikály a umožnil vysílání ruských televizních stanic, ale na druhé straně pevně hájil jednotu a územní celistvost Ukrajiny, což bylo zřejmě motivem atentátu. Dosud neznámý střelec charkovského starostu vážně zranil; poškodil mu játra a plíce.

Mluvčí charkovské radnice informoval, že Kernes podstoupil v Izraeli další operaci, která skončila dnes dvě hodiny po půlnoci. Trvala prý osm až devět hodin a lékaři „jsou s výsledkem velmi spokojeni“.