Fico chce vydržet v čele vlády minimálně do voleb

Bratislava – Slovenský premiér Robert Fico hodlá v čele své strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) i vlády setrvat nejméně do roku 2016. Právě tehdy se budou konat další parlamentní volby. Ke své budoucnosti v politice se Fico vyjádřil poprvé od březnové přímé volby hlavy státu, ve které ho porazil podnikatel Andrej Kiska. Premiér dnes také vyzval Slováky, aby v nadcházejících eurovolbách podpořili standardní politické strany, a nikoliv nacionalisty a extremisty. „Samozřejmě bych byl nejraději, pokud byste volili Směr-sociální demokracii,“ prohlásil na mítinku v Bratislavě.

Předseda sociálních demokratů letos překvapivě neuspěl ve volbách slovenského prezidenta, do kterých původně vstupoval coby favorit. Výsledky hlasování Fico až do dneška odmítl komentovat. Během volební noci v krátkém prohlášení pouze blahopřál Kiskovi k volebnímu úspěchu.

Robert Fico (Směr-SD):

„Když je politická strana Směr-sociální demokracie stabilní, když má vysokou podporu veřejnosti, když jsme schopni plnit své programové prohlášení (…), tak je mou povinností takový silný mandát dotáhnout do roku 2016.“

Směr-SD v roce 2012 se ziskem přes 44 procent hlasů přesvědčivě vyhrál předčasné parlamentní volby, po kterých obsadil většinu křesel ve sněmovně. Volební výsledek straně umožnil sestavit jednobarevnou vládu.

Fico uvedl, že jeho strana má ambici být součástí vlády i po nejbližších volbách. „Pravděpodobně už nikdo nedosáhne výsledku na úrovni 44 procent a bude potřeba se vrátit k modelu koalice. Jaká bude má role v roce 2016, bude záviset na tom, kde se budeme nacházet,“ řekl slovenský premiér.

Nevolte nacionalisty a extremisty, vyzval Slováky Fico

Fico na mítinku před svými příznivci dnes také vyzval Slováky, aby v nadcházejících eurovolbách podpořili standardní politické strany, a nikoliv nacionalisty a extremisty. „Nevolte blázny a poloblázny,“ prohlásil v téměř zaplněném sále kulturního stánku v širším centru slovenské metropole, kam přišlo kolem tisícovky stoupenců Směru-SD.

Podle průzkumů Směr-SD s velkým náskokem vyhraje eurovolby, které se v zemi pod Tatrami uskuteční v sobotu. Ficova strana by mohla získat kolem 38 procent hlasů, což by jí v Evropském parlamentu (EP) vyneslo šest až sedm křesel. Nyní má Směr-SD pět europoslanců z celkového počtu 13 slovenských zástupců v EP.

Fico v projevu na mítinku připomněl, že členství Slovenska v EU je zemi ku prospěchu, protože na trhy EU směřuje 85 procent slovenského exportu. Slovensko podle Fica také může čerpat peníze z fondů EU na různé projekty. Jinou alternativu než členství v EU Slovensko nemá, řekl Fico. Za potlesku přítomných rovněž prohlásil, že kvůli napjaté situaci na Ukrajině odmítá případné zavedení ekonomických sankcí EU vůči Rusku. Dodal, že takový krok by srazil tempo hospodářského růstu Slovenska na jedno procento z očekávaných tří procent.