Separatisté demonstrují proti volbám, v Luhansku prý zastřelili členy komise

Kyjev – Ukrajinci volí nového prezidenta. Proruští separatisté se snaží hlasování na východě země zmařit. Víc než polovinu volebních místností násilně obsadili. „Snažili jsme se najít nějakou otevřenou volební místnost, ale vše nasvědčuje tomu, že z 2 500 volebních místností nemá v Doněcku otevřeno žádná,“ prohlásil zpravodaj ČT Miroslav Karas. V Doněcku a Charkově proruští radikálové demonstrují. Pokusili se napadnout rezidenci oligarchy Rinata Achmetova, ovšem bez úspěchu. Kvůli atmosféře teroru opouštějí východ země evropští pozorovatelé.

Lidé prý k volebním místnostem přicházejí, snaží se otevřít, ovšem marně, popisuje situaci Karas. Na místo ihned dorazí ozbrojení separatisté a volební místnost, včetně uren, likvidují. „Lidé tu vyjadřovali znepokojení nad tím, že nemohou volit. Poprvé byli svědky toho, že není otevřená volební místnost. Řada lidí ale pak přišla na demonstraci svolanou vedením Doněcké lidové republiky namířenou proti konání voleb,“ uvedl Karas s tím, že dotyční považují volby za nelegitimní a ozbrojence mají za hrdiny. „Prý chrání obyvatele Doněcku před Ukrajinci,“ dodává. 

Co jsou ozbrojenci vlastně zač? „Prý jde o místní obyvatele, kteří se chtějí postavit kyjevské vládě a bránit nezávislost nedávno vzniklé Doněcké lidové republiky. “Nikdo z nich neříká, odkud pocházejí, prý přijeli z okolních vesnic a měst, jsou novou armádou, která vzniká v nové republice. Jsou slušně zorganizováni, všichni mají samopaly, pušky či revolvery. Lidé je oslavují jako hrdiny, kteří se vracejí z boje," říká Karas. 

Na vlastní oči: Separatisté zapálili statisíce volebních lístků

Asi dvacet kilometrů od Doněcku vykopali vzbouřenci hlubokou jámu a naházeli do ní lístky z více než poloviny volebních místností Doněcké oblasti. Podle Karase jich musely být statisíce. „Před námi je zapálili s tím, že v Doněcké oblasti v žádném případě nejde hovořit o konání prezidentských voleb, protože jich většina shořela přímo před našima očima,“ konstatoval Karas.

Členové volebních komisí byli v některých místech vypuzeni. „Zástupci takzvané doněcké lidové republiky přišli se zbraněmi. Vyhrožovali členům komisí, ničili počítače a další technologie, zabavovali volební lístky. Některé pracovníky zřejmě taky unesli,“ uvedl mluvčí centrální volební komise. Prudká přestřelka se strhla u volebního okrsku ve městě Novoajdar severně od východoukrajinského Luhanska. Podle ruské agentury RIA Novosti tam ozbrojenci postříleli členy volební komise.

Východ Ukrajiny v důsledku „atmosféry teroru“ opustila i velká většina evropských pozorovatelů. „Ukrajinská vláda je bezzubá vzhledem k tomu, co se děje na východě země. Není schopná vést efektivně operace. Obyvatelé z východu země vidí, že vláda není schopná zajistit pořádek. Jde o stát, který je nefunkční,“ tvrdí odborník na Rusko Karel Svoboda.

Kličko: „Doufám, že už budeme moci začít s reformami“

Bývalý profesionální boxer Vitalij Kličko doufá, že prezidentské volby přinesou rychlý výsledek. Případné druhé kolo za tři týdny by těžkou situaci v zemi jen dál destabilizovalo, varoval Kličko při odevzdávání hlasu v Kyjevě. Kromě toho by prý země stojící takřka na pokraji bankrotu musela znovu vynaložit mnoho peněz na přípravu voleb, o nebezpečí dalších obětí na životech ani nemluvě. 

Kličko byl původně považován za favorita prezidentských voleb, kandidatury se ale vzdal ve prospěch favorizovaného oligarchy Petra Porošenka. Místo toho se dnes uchází o post primátora hlavního města Kyjeva a jsou mu přisuzovány dobré šance na vítězství.  

Zhruba 3,5 milionu lidí bez možnosti odvolit

Vyřazena z hlasování tak bude podstatná část z víc než čtyř milionů voličů východoukrajinského Donbasu. Na Ukrajině má volební právo celkem 35 milionů lidí. Podle odhadů médií možná až desetina z nich nebude mít možnost se do voleb zapojit.

ckécké oblasti. Hlasovat nemají možnost voliči v řadě velkých měst včetně Doněcka, Kramatorska, Slavjanska, Horlivky, Jenakijeva, Charcyzka nebo Artemivska. Příznivější je údajně situace na jihu oblasti, v Mariupolu například fungují prakticky všechny volební okrsky, i když účast voličů je nízká.

Žádný volební okrsek nepracuje v Luhansku, ovšem celkově dosahuje v nejvýchodnější oblasti země volební účast zhruba 18 procent. Podle ukrajinských médií je to více, než se vzhledem ke složité bezpečnostní situaci čekalo. Volit ale nemohou lidé ve městech Antracyt, Lysyčansk, Severodoněck a řadě dalších.

Ukrajinské i italské ministerstvo zahraničí dnes potvrdily smrt italského žurnalisty, který spolu se svým ruským tlumočníkem zahynul v sobotu u východoukrajinského Slavjanska. Podle italského ministerstva třicetiletý Andrea Rocchelli zahynul při minometném ostřelování. Spolu s ním zemřel jeho tlumočník Andrej Mironov, zraněn byl francouzský fotograf William Roguelon.

Volby doprovázejí žhářské útoky i uplácení

Policie už také zaznamenala v jihoukrajinské Oděse dva žhářské útoky na volební místnosti. V dalších městech komplikují volby organizační problémy. Komise si stěžují na špatné volební seznamy, pozorovatelé už zaregistrovali i uplácení, agitace od členů komisí i manipulace s lístky.

Více informací o průběhu voleb se dočtete ZDE

Mimořádně velký zájem voličů zaznamenala média v hlavním městě Kyjevě, kde se před volebními místnostmi tvořily často až hodinové fronty. Zájem o ukrajinské volby je i v Praze, řada Ukrajinců si vyřídila voličský průkaz. Před ambasádou jich čekají stovky.

Ukrajinské volby v Praze
Zdroj: Facebook/Ondřej Urbaník

Podle názoru ukrajinské vlády i vedení Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě ale bojkot hlasování na východě země platnost volebního aktu neovlivní. Rusko navzdory výhradám hodlá výsledky respektovat. Kdo uspěje v prvním kole, by mělo být jasné už po sedmé večer.