Neočekávané. Obama je v Afghánistánu, slíbil konec války

Kábul – Americký prezident Barack Obama přiletěl neočekávaně do Afghánistánu. Setká se s vojáky na letecké základně Bagrám. Slíbil jim, že nejdelší válka v dějinách Spojených států skončí v závěru roku. Americké jednotky se totiž po bezmála 13 letech bojů proti Talibanu chystají formálně stáhnout ze země.

Pro Obamu jde o čtvrtou cestu do Afghánistánu ve funkci hlavy státy. Od svého znovuzvolení v roce 2012 sem přijel poprvé. „Pro mnoho z vás bude toto vaše poslední služba v Afghánistánu,“ řekl podle agentury AP Obama před několika stovkami vojáků na letecké základně Bagrám nedaleko hlavního města Kábulu. Obama sem dorazil v předvečer svátku, kdy si občané Spojených států připomínají členy ozbrojených sil, kteří padli v boji. Během několikahodinové cesty ho kromě projevu k vojákům čekala i návštěva zraněných příslušníků amerických sil. 

Spojené státy a Severoatlantická aliance se většinu svých sil z Afghánistánu chystají stáhnout ke konci roku. Americká armáda si chce v zemi po formálním stažení ponechat menší počet vojáků, kteří by cvičili afghánské bezpečnostní síly a prováděli akce proti teroristům. Podmínkou však je podpis bezpečnostní smlouvy s afghánskou vládou. Dosavadní afghánský prezident Hámid Karzaj ale dokument odmítal schválit. O Karzajově nástupci se rozhoduje v nynějších prezidentských volbách, jejichž druhé kolo se má uskutečnit 14. června.

Obama podle agentury Reuters také řekl, že jakmile bude tato dohoda podepsána, budou Spojené státy moci plánovat omezenou vojenskou přítomnost v zemi. Jejím úkolem prý bude chránit zisky, kterých americké jednotky dosáhly během více než deseti let bojů proti ozbrojencům. Obama doufá, že k podpisu této bilaterální dohody dojde poté, co složí prezidentskou přísahu Karzajův nástupce.
  
S odcházejícím prezidentem Karzajem ani s jinými afghánskými představiteli se Obama podle amerických činitelů během nynější návštěvy sejít nechystá, aby to nebylo vnímáno jako vměšování do prezidentských voleb v zemi.
  
Spojené státy mají nyní v Afghánistánu zhruba 33 tisíc vojáků, tedy třetinu počtu, který v zemi působil na začátku konfliktu v říjnu 2001.