Vládě navzdory a neformálně - německá opozice vyslechne Snowdena

Berlín - Němečtí poslanci vyslechnou bývalého analytika americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edwarda Snowdena. Schůzka se má uskutečnit v Moskvě ještě před začátkem letních parlamentních prázdnin. I kvůli vládní kritice nebude mít schůzka charakter výpovědi před parlamentním výborem, ale spíše podobu neformálního rozhovoru. Na dnešním jednání zvláštního výboru Spolkového sněmu, který prověřuje činnost NSA, to prosadili zástupci německých vládních stran.

Zástupci opozičních Zelených a postkomunistické Levice neuspěli se svým požadavkem, aby výbor vyslechl Snowdena standardním způsobem v Berlíně. Poslanec za Zelené Konstantin von Notz následně podle agentury DPA označil plán vládních stran na neformální rozhovor s bývalým analytikem NSA v Moskvě za „cestu na kávu“.

Vládní strany upozorňují, že výslech Snowdena v Berlíně by pro někdejšího pracovníka NSA znamenal bezpečnostní riziko. Německý kabinet odmítl poskytnout záruky, že Snowden v případě příletu do Německa nebude zadržen a vydán do Spojených států. USA na něj vydaly zatykač kvůli tomu, že vynesl z NSA informace o monitorování elektronické komunikace statisíců lidí po celém světě.

Právě kvůli Snowdenovým loňským odhalením chtějí němečtí poslanci s analytikem mluvit. Domnívají se, že by mohl přinést dodatečné informace o tom, jakou činnost vyvíjela NSA v Německu. Snowden v květnovém rozhovoru pro týdeník Stern řekl, že v NSA osobně vedl operace pro získávání a analýzu informací z německých zdrojů.

Z materiálů, které Snowden před rokem poskytl médiím, vyplývá, že NSA monitorovala mimo jiné i mobilní telefon německé kancléřky Angely Merkelové. Německý nejvyšší státní zástupce Harald Range proto zahájil vyšetřování proti neznámému pachateli kvůli podezření z nelegální špionáže. Snowden v Rusku loni získal azyl poté, co mu Spojené státy zrušily pas. Platnost azylu vyprší letos na konci července a bývalý analytik NSA nyní uvažuje, že požádá o jeho prodloužení. Zároveň ale zvažuje i možnost získání azylu v Brazílii.

Rok Edwarda Snowdena (zdroj: ČT24)