Taliban zaútočil na mezinárodní letiště v Kábulu

Kábul - Bojovníci afghánského Talibanu podnikli raketový útok proti mezinárodnímu letišti v hlavním městě. Čtyři útočníci obsadili dvě rozestavěné budovy severně od letištního areálu, odkud zahájili palbu z raketometů proti letištním budovám. Letecká doprava byla zastavena, žádný letoun ale zasažen nebyl. Bezpečnostní síly později všechny talibance zabily.

„Útok skončil, zóna byla zbavena povstalců a všichni útočníci, kteří se opevnili v rozestavěné budově, byli zabiti,“ sdělil náčelník kábulské kriminální policie Gúl Agha Hášimí. Taliban se k přepadení letiště ráno přihlásil prostřednictvím svého mluvčího Zabihulláha Mudžahída.

Taliban zaútočil na mezinárodní letiště v Kábulu (zdroj: ČT24)

Podle afghánských bezpečnostních složek byl útok namířen proti jeho vojenské části, kde se nacházejí bojové vrtulníky afghánské armády.  Letecké spoje byly odkloněny do Herátu na západě země nebo Mazáre Šerífu na severu. Nad městem hlídkují letouny spojeneckých jednotek ISAF.

Letiště v Kábulu slouží civilnímu provozu i potřebám armády. Terčem raketových útoků je často, frontální útok na letištní areál je vzácností a potvrzuje rostoucí ambice povstalců. Strategický dopravní bod je navíc přísně střežen, jako svou operační základnu ho využívají síly NATO.