Jede k nám ruská pomoc, tvrdí povstalci – a NATO jim dává za pravdu

Kyjev - Proruští povstalci na východě Ukrajiny ohlásili přísun nových posil z Ruska. Nově jmenovaný šéf samozvané doněcké vlády Alexandr Zacharčenko na tiskové konferenci v Doněcku prohlásil, že v klíčové etapě bojů bylo nasazeno mnoho nových bojovníků „vycvičených na území Ruské federace“. Přesun ruských vojáků na Ukrajinu potvrdil i generální tajemník NATO Rasmussen.

Ve zpravodajství západních médií z rusko-ukrajinského pohraničí se ve čtvrtek objevily informace o přejezdu kolony ruských bojových vozidel na ukrajinské území. Zprávy následně potvrdilo i ukrajinské armádní velení. „Kolona ruských bojových vozidel vstoupila na Ukrajinu v noci přes hraniční přechod Izvaryne, který v tuto chvíli není pod kontrolou ukrajinských pohraničníků,“ prohlásil armádní mluvčí Jurij Lysenko. Dali tak za pravdu zahraničním novinářům, podle kterých pronikla na ukrajinské území kolem dvaceti ruských bojových vozidel, cisteren s palivem a doprovodných automobilů.

Prezident Petro Porošenko ovšem včera oznámil, že část ruské kolony byla na ukrajinském území zničena (více zde). Totéž dnes zopakoval i Porošenkův mluvčí Jurij Lucenko. „Ze zákeřně vyslané kolony 70 vozidel s ruskými identifikačními znaky zůstala hromada šrotu,“ uvedl na svém twitterovém účtu. „Zásah raketou je pro nezvané hosty pádným argumentem.“

Rusko popírá, že by vojenská kolona existovala

Aktuální zprávy z tábora separatistů slova ukrajinských vládních míst do značné míry převracejí. Separatisté oznámili, že z Ruska očekávají posily. „Míří sem 150 kusů bojové techniky, z toho 30 tanků a 120 obrněných transportérů. Navíc i 1 200 lidí, kteří prošli čtyřměsíčním výcvikem na území Ruské federace,“ oznámil Zacharčenko, samozvaná hlava Doněcké oblasti. Mezi nově obdrženou technikou má být údajně i protiletadlový systém BUK.

Podle reportéra ČT Tomáše Vlacha, který je přímo na místě, mají posily z Ruska zajistit zvrácení současného bojového stavu a znovu zcelit povstalecká území. V minulých dnech totiž rebelové ztratili řadu opevněných bodů i komunikaci, která spojuje Doněcko a Luhansko. Mluvčí ukrajinské protipovstalecké operace Andrij Lysenko dnes v Kyjevě oznámil, že povstalci se v noci znovu pokusili získat ztracené pozice kolem šedesátikilometrové cesty spojující Luhansk s hraničním přechodem Izvaryne. Armáda prý ale své postavení uhájila a otevřela další trasy k postupu na separatisy ovládaný Luhansk.

Rusko přitom popírá, že by jakákoliv vojenská kolona vůbec existovala. Ministři zahraničí Evropské unie přesto Kreml na včerejším bruselském jednání vyzvali, aby okamžitě zastavil nepřátelské akce na hranicích s Ukrajinou. Jakoukoliv jednostrannou vojenskou aktivitu budou považovat za hrubé porušení mezinárodního práva. V neděli budou o dalším vývoji jednat v Berlíně ministři zahraničí Ukrajiny, Ruska, Německa a Franie.

Proruští povstalci na východě Ukrajiny
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Sergei Grits

Nová teorie o MH17: Letadlo mohli sestřelit dezertéři z Krymu

Pokračující boje také prakticky zastavily vyšetřování příčin pádu malajsijského letadla MH17. To se na východě Ukrajiny zřítilo po zásahu raketou, na palubě zahynulo 298 lidí. Ukrajinská kontrarozvědka SBU dnes potom přišla s novým vysvětlením celé katastrofy; stroj mohli sestřelit ukrajinští vojáci, kteří po březnové ruské anexi Krymu přeběhli na ruskou stranu.

Podle analýz ukrajinských expertů lze považovat za vyloučené, že protiletadlovýsystém BUK, jímž byl malajsijský boeing zřejmě sestřelen, obsluhovali ozbrojenci z řad místního ruskojazyčného obyvatelstva. „Ani žádné krátkodobé kurzy by jim nepomohly. K obsluze takové zbraně je zapotřebí nejen profesionální výcvik, ale i zkušenost ze cvičných střeleb,“ napsala agentura Unian s odvoláním na zdroje z SBU.