Řezníček: K vyhrocení ve Fergusonu stačí málo – jako když otočíte vypínačem

Ferguson (USA) – I když americký Ferguson zažil po několikadenních rasových nepokojích trochu klidnější noc, stačí málo – a situace se může znovu vyhrotit. Násilnosti neskončily, jen si vybraly oddechový čas, říká v rozhovoru pro Portál ČT24 zpravodaj Martin Řezníček. Jak se cítí ve městě, kde probíhají demonstrace kvůli smrti mladého Afroameričana Michaela Browna, kterého zastřelil před necelými dvěma týdny bělošský policista? Může přilít olej do ohně i smrt dalšího černocha, kterého policisté zastřelili v úterý?

Ferguson podle všeho zažil o něco klidnější noc; vypadá to, že by násilnosti mohly polevit?

Těžko říct, protože i když policie nepoužila v noci na středu slzný plyn a lidi se chovali spořádaněji, nervozita nebyla menší. Stejně jako při předchozích nocích stačilo málo a demonstrace mohla skončit podobně divoce, většinou k tomu stačí skutečně jen maličkost. Je to jako když někdo otočí vypínačem a ze vteřiny na vteřinu se situace otočí o 180 stupňů. Mezi lidmi je frustrace nahromaděná dlouhodobě, takže se obávám, že násilnosti neskončily, možná si jen vybraly oddechový čas. Záležet bude také na tom, jestli bude nakonec obviněn policista, který Michaela Browna zastřelil. Pokud ne, budou to místní vnímat jako velkou nespravedlnost a nepokoje se do ulic vrátí minimálně ve stejné, ale možná i větší míře.

Na vyšetřování Brownovy smrti dohlédne ministr spravedlnosti (zdroj: ČT24)

Reagovali už nějak protestující na zastřelení dalšího černocha?

Ti, kteří ho znali a s nimiž jsme mluvili, se obávají toho, že to bude jen další olej do ohně. V noci na dnešek se sice jejich obavy z rabování a vyhrocení nepokojů nenaplnily, ale stejně jako v prvním případě Michaela Browna stačí velmi málo k další eskalaci. Lidé v rozhovorech s ČT brečeli, bylo vidět, že jsou psychicky na dně. Sdělovali nám, že nechtějí hned v prvním plánu vidět za vším rasismus, ale že si prostě nemohou pomoct. Citují případy, kdy místní policie bělošské mladíky dokáže „zpracovat“ a soud pak odsoudit, ale v případu těch černošských sahá příliš rychle po zbrani. Že na těchto obavách skutečně něco je, o tom svědčí v tuto chvíli nepotvrzené zprávy, že ministerstvo spravedlnosti vedle vyšetřování smrti Michaela Browna uvažuje i o tom, že se podívá na chování místní policie obecně.

Nepokoje ve Fergusonu
Zdroj: ČTK/AP/Curtis Compton

Jak reagují na nepokoje místní obyvatelé? Mají obavy o svou bezpečnost?

Nepokoje zatím vyjma několika obchodů na ulici, kde se dějí, a přirozeně demonstrantů bezpečnost širšího města neohrožují. Většinu Fergusonu tvoří Afroameričané, a ti přirozeně tvoří jádro těch, kteří chodí víceméně denně protestovat. Nejen večer, ale i přes den a v drtivé většině případů poklidně. Je tu ale několik těch, kteří dávají svou frustraci způsobenou možná i jinými skutečnostmi najevo daleko radikálněji. Řada zatčených pochází z oblastí mimo Ferguson nebo dokonce mimo stát Missouri. Na demonstracích jsou občas chvíle, kdy někteří jednotlivci napadají někoho jiného bezdůvodně, ale to jsou ojedinělé případy.

Ukazuje se, že problém nastal ihned po smrti Michaela Browna, kdy policie nebyla vůči veřejnosti otevřená, neinformovala ji, nedokázala spolupracovat se zástupci místních kruhů ve Fergusonu a nepokoje nabraly možná zbytečně intenzivní spád, jemuž se aspoň částečně dalo dle místních znalců předejít. Slyšel jsem taky názor, že pokud by se případ např. odehrál na území okrsku St. Louis, a nikoliv ve Fergusonu, dokázala by možná policie vůči místním vystupovat s vyšší mírou empatie.

Nepokoje v americkém Fergusonu OBRAZEM.

Jak se vy cítíte, když procházíte tamními ulicemi?

Já se o svou bezpečnost nebojím. V čistě černošských oblastech Fergusonu jsme natáčeli několikrát, všichni se k nám chovali velmi vstřícně a je vidět, že jsou rádi, že se o jejich problémy svět konečně zajímá. Tohle asi brzo přejde, lidi takto pod tlakem začnou mít obvykle médií dřív nebo později plné zuby. Ferguson je od pohledu chudé město, míra chudoby tady za posledních deset let výrazně vzrostla, ale takových oblastí je po USA bohužel hodně. Ale nejde o žádné slumy známé z třetího světa. Slzný nebo pepřový plyn na demonstracích přirozeně nic příjemného není, ale to je prostě součást naší práce držet v jedné ruce mikrofon a ve druhé masku nebo roušku. Mě spíš překvapilo, že americká policie zadržela celou řadu novinářů jen proto, že třeba neustoupili o pár metrů, když k tomu byli vyzváni, nikde nikomu nepřekáželi a nedopouštěli se žádných přestupků. Většina řadových policistů, s nimiž jsem i během zásahu ve vyhrocených situacích mluvil, je vstřícná, zdvořilá a slušná, ale oni nejsou ti, kteří stanovují taktický postup.

Policisté ve Fergusonu
Zdroj: ČTK/XINHUA/Ting Shen

Myslíte si, že černochy uklidní případný proces s policistou, nebo jde o dlouhodobější záležitost?

Samotný proces asi ne, záležet bude na případném výsledku. Rozhodně by je ale dokázala znovu mobilizovat případná absence procesu. Ale porota teprve teď začíná zvažovat, jestli vůbec existuje dost důvodů policistu obvinit. Prokuratura bude muset odvést obrovský kus práce, pokud se případný proces má stát profesionálně připravenou a respektovanou událostí. Ale tohle není okamžitá věc, toto vše je záležitost týdnů a měsíců, a proto krátkodobě černochy neuklidní. A zároveň to přirozeně nevyřeší rasové problémy, které v USA prokazatelně existují, jen jsou v dobách mimo takové vyhrocené nepokoje více či méně skryté pod povrchem. Krátkodobě by mohla pomoct opatření, o nichž se uvažuje - víc Afroameričanů v policejních sborech a kamery na vestách a přístrojových deskách aut, které by jejich postup zaznamenávaly.

Z evropských médií zní kritika na adresu bělošských policistů kvůli tvrdým zásahům. Jak o incidentech informují americká média?

Nemyslím si, že by se ta mainstreamová nějak zásadně lišila od evropských. Pochybností o postupu policistů před i po smrti Michaela Browna se objevila celá řada. Ale i ti, kteří chovají pochybnosti, si uvědomují, že změna jen pro změnu nebude mít dlouhodobý smysl a že musejí nejdřív opadnout emoce, než se o případných reformách rozhodne.

Vydáno pod