Zmatky kolem zkratky: Jak správně nazývat Islámský stát?

Washington/Bagdád - Proti komu to vlastně americký prezident Barack Obama vytáhl do boje, když vyhlásil válku džihádistům, kteří v uplynulých týdnech ovládli rozsáhlá území v Sýrii a Iráku? Samotní teroristé si říkají Islámský stát, světová média většinou používají starší verzi ISIS (Islámský stát v Iráku a Sýrii). Obama se chce vyhnout náznakům, že bude válčit i mimo Irák, a používá zkratku ISIL. Sýrii nahrazuje výrazem Levanta - starým evropským termínem pro východní Středomoří. Většina Blízkého východu území ovládané radikály pak nazývá arabskou zkratkou Da'aš.

Jak ale poznamenává arabista Bronislav Ostřanský, Sýrie v názvu není myšlena v současných hranicích, ale v intencích velké Sýrie, tedy v arabštině aš-Šam: Sýrie, Jordánsko, Libanon. „Já raději než ISIL říkám ISIS. I-S-I-S, protože je pro mě lehčí zapamatovat si, že jejich dlouhodobá vize je Islámský stát v Iráku a aš-Šámu. Aš-Šam obsahuje Libanon, Izrael, Jordánsko, Irák, Sýrii a Kuvajt,“ říká předseda amerického sboru náčelníků štábů Martin Dempsey.

Horizont 24 ke sporům o název džihádistů (zdroj: ČT24)

Přítrž zkratkám chtěli učinit sami islamisté. Když v červnu dobyli velká území Sýrie a Iráku, vyhlásili na nich samozvaný Islámský stát. Na oficiálních místech se ale s tímto názvem úspěchu nedočkali. „Nazývat nějakou entitu tak, jak si to přeje mluvčí, a nikoliv ta entita samotná, může být jistým signálem,“ poznamenává Ostřanský.

Většina Blízkého východu území ovládané radikály nazývá arabskou zkratkou Da'aš. Termínem, který oni sami berou jako urážku a trestají bičováním. Arabista Miloš Mendel se přiklání spíše k názvu, který používají oni sami. Islámský stát je podle něj útvarem, který svým názvem chce dát světové muslimské společnosti od západní Afriky až po Indonésii signál, aby se k tomuto hnutí připojila a sjednotila se. „Chci říct, že to je naprosto nerealistická představa,“ uvedl.

Nejasnosti kolem zkratky mají nečekaný dopad i mimo dosah extremistů. Kvůli mediální bouři kolem ISIS se přejmenovala jedna americká firma se stejným názvem.