Skotsko v bouři referenda. Oba tábory mluví o (ne)rozumu

Edinburgh - Samostatnost Skotska je tématem, které v posledních měsících a týdnech nebývale oživilo debatu v tamějším veřejném prostoru. Příznivci a odpůrci skotského odchodu ze svazku s Velkou Británií se navzájem snaží přesvědčit o (ne)rozumnosti tohoto kroku. To vše o to intenzivněji, čím vyrovnanější jsou průzkumy veřejného mínění, a o to vášnivěji, čím více se blíží termín referenda. To proběhne již tento čtvrtek.

„Lidé tady ve Skotsku měli po dlouhou dobu pocit nemožnosti ovlivňovat věci, neboť nám vládly politické strany, které jsme si nezvolili,“ zdůrazňuje čtyřiadvacetiletá Kirsty Lawová, která v jednom z krámků v centru Edinburghu prodává nahrávky skotského folku. „Nezávislost automaticky nevyřeší všechny naše problémy, ale dá nám možnost se o to pokusit. Skotsko má jako země jiné potřeby než Anglie,“ dodává Lawová.

Nedaleko od jejího obchodu studuje na hudební akademii sedmnáctiletá Kieran Cantová. Od podpory skotské samostatnosti ji odrazuje hrozba britských bank a dalších finančních institucí, že by v případě kladného výsledku referenda opustily zemi. „Za takový risk to nestojí. Jednoho dne by to bylo fajn být nezávislým státem, ale ne teď. Nikde není žádná garance, že si budeme moci ponechat libru,“ upozorňuje studentka.

Příznivci nezávislosti odmítají, že by šlo z jejich strany o přepjatý nacionalismus

Pro řadu jejích krajanů však ekonomické aspekty spojené s odtržením od Spojeného království nehrají tak zásadní roli, jak se v kampani snaží prezentovat Londýn. V jejich úvahách má své významné místo otázka státnosti a také každodenní praktická agenda včetně témat typu vzdělání a přítomnosti jaderných zbraní na skotském území. „Důvodem, proč budu nakonec hlasovat pro samostatnost, je patnáctiletá činnost Skotského parlamentu a ty tucty konkrétních zákonů, z nichž máme všichni prospěch,“ zdůvodňuje svou volbu Justin Davis, někdejší zastánce setrvání Skotska v rámci Británie.

Calum Lykan, Davisův kamarád, se na celou záležitost dívá z pohledu národního cítění. „Díky naší historii a kultuře víme, kdo jsme. Jsme země, která má právo na svou vlastní existenci. Je to v našich srdcích,“ říká emotivně profesionální vypravěč příběhů. Jedním dechem však popírá, že by za hnutím za samostatné Skotsko byly přehnaně nacionalistické nálady. „Není to o nenávisti vůči Angličanům a o tom, že bychom se inspirovali 'Statečným srdcem', nedíváme se do minulosti, mnohem více nám jde o budoucnost,“ podotýká Lykan.

Kousek od místa, kde Lykan pracuje, vlastně jen přes ulici, podniká James Costorphine. Má zde svou opravnu bicích souprav. Pro něho naopak britská identita není žádným problémem. „Proč opravovat něco, co funguje? Jsem Skot a také Brit. Jsem rád, že mám britský pas,“ tvrdí Costorphine.

Alena Linhartová, Češka žijící ve Skotsku už 30 let, se ke skotským „světlým zítřkům“ staví též skepticky. „Není důvod, proč by britská vláda nebo zbytek Velké Británie chtěl sponzorovat nezávislé Skotsko v jeho velkých plánech. Proč?“ míní Linhartová. Proto se ve čtvrtečním referendu vysloví proti nezávislosti Skotska. „Manžel je Skot a bude volit ANO. Já jsem rozhodnutá, že budu volit NE. Máme syna, který hodlá volit ANO, ale jeho snoubenka bude volit NE,“ naznačuje Linhartová.

Podobná situace se dá pravděpodobně očekávat i v mnoha dalších rodinách, firmách, zájmových spolcích a ostatních platformách, kde se lidé potkávají a sdružují. Blížící se referendum je prostě něčím, co Skoty spojuje - a zároveň rozděluje…

Do závěrečné fáze vstoupila i kampaň politických špiček obou táborů. „Pokud Skotsko řekne ano (nezávislosti), Spojené království se rozdělí a my navždy půjdeme rozdílnými cestami,“ sdělil ve svém apelu britský premiér Cameron. Podle něj bude případný rozvod bolestivý. Premiér voliče rovněž varoval, že Skotsko jako nová země bude čelit řadě potíží. Pokud ale Skotsko ve svazku s Londýnem setrvá, dostane prý za to rozsáhlé pravomoci.

Šéf skotské vlády Alex Salmond na dnešní schůzce s byznysmeny opětovně nařkl Camerona, že svou kritikou skotské nezávislosti šíří paniku a strach v podnikatelských kruzích. Rovněž kritizoval BBC za údajnou nevyváženost zpravodajství. Přesto je ale přesvědčen, že Skotové odtržení od Británie podpoří, takže během příští Cameronovy návštěvy chce již diskutovat o podrobnostech rozdělení. „Příště, až přijede do Skotska, tak to nebude o zahrnování láskou na poslední chvíli či o zoufalém zastrašování,“ prohlásil Salmond.