Odliv kapitálu ze Skotska, investoři mají z odtržení obavy

Edinburgh - Společnosti a investoři začali přesouvat aktiva ze Skotska. Analytici bankovního domu UBS totiž uvedli, že pokud se Skotové rozhodnou pro nezávislost, může se skotská ekonomika najednou zmenšit až o 5 procent.

Finanční dům Credit Suisse ve čtvrtek uvedl, že kapitál se už na jih začal posouvat, a pokud se Skotové rozhodnou pro samostatnost, mohla by jej následovat ekonomická aktivita, pracovní místa a příjmy z daní.

„Dokud nebude jasno ohledně měnových úprav a bankovního systému, Skotsko pravděpodobně prodělá nějaký stupeň úvěrové krize,“ stojí podle agentury Bloomberg ve zprávě ekonomů UBS. „Skotský hrubý domácí produkt by utrpěl jednorázové snížení někde mezi čtyřmi a pěti procenty s tím, jak se polovina bankovního sektoru před nezávislostí přesune do Británie,“ konstatovali analytici.

Skotská banka RBS
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Alastair Grant

Přesuneme se do Londýna, varovaly banky

Mezitím přední skotský bankovní ústav Royal Bank of Scotland (RBS) spolu s dalšími velkými britskými finančními domy ohlásily, že v případě skotské nezávislosti přesunou svá sídla do Anglie. Pokud by svůj plán banky uskutečnily, znamenalo by to pro Skotsko značnou ekonomickou ztrátu, neboť v této části Británie banky zaměstnávají desítky tisíc lidí.

Poradenská společnost CrossBorder Capital podle agentury Reuters uvedla, že investoři v srpnu stáhli z Británie finanční aktiva v objemu 27 miliard dolarů (576 miliard korun). Je to prý největší odliv kapitálu od krize po pádu americké banky Lehman Brothers v roce 2008.

Nejnovější průzkum agentury YouGov ukazuje ve Skotsku na těsné vítězství zastánců společné unie s Británií. Předchozí sondáž YouGov přitom vůbec poprvé před nadcházejícím referendem o samostatnosti Skotska dala navrch separatistům. Vše tak nasvědčuje tomu, že výsledek bude mimořádně těsný.

Ať již referendum 18. září dopadne jakkoli, je jisté, že povzbudilo separatistická hnutí v dalších částech Evropy. Obdobný plebiscit se chystá u italské vlády prosadit Liga severu, která chce rozvinutý sever země odtrhnout od Říma, a sebeurčení žádají po Madridu také Katalánci.

Vydáno pod