Francouzská letka poprvé udeřila na Islámský stát, OSN ho označila za teroristy

Bagdád – Francouzské stíhací letouny poprvé zaútočily na pozice radikálního hnutí Islámský stát (IS) v Iráku a zničily islamistům sklad. Akci podle rozhlasové stanice France 2 provedly nejméně dvě stíhačky Rafale. Francouzské letouny v Iráku udeřily poprvé po slibu Paříže, že se zapojí do vojenské akce proti Islámskému státu, jenž kontroluje některé oblasti v Iráku a v Sýrii. Rada bezpečnosti OSN dnes odsoudila IS jako teroristickou skupinu.

„Dnes ráno v 9:40 naše stíhačky Rafale provedly první útok na zásobovací sklad teroristů,“ uvedl úřad prezidenta Francoise Hollandea. Cíl byl údajně „zcela zničen“. Další operace prý budou následovat v dalších dnech. Stroje vzlétly ze základny ve Spojených arabských emirátech.

Hollande už ve čtvrtek prohlásil, že Francie brzy začne s leteckými údery v Iráku po boku Spojených států. Vhodné cíle už od pondělí identifikovaly francouzské průzkumné letouny. Paříž tvrdí, že útoky provádí po dohodě s iráckou vládou. Hollande také vyloučil nasazení pozemních bojových jednotek a intervenci v Sýrii.

Spojené státy, které se snaží vytvořit koalici spojenců proti extremistické skupině, bombardovaly pozice IS v Iráku poprvé už v srpnu. Rada bezpečnosti OSN nyní vyzvala svět, aby podpořil Irák. Zároveň odsoudila IS jako teroristickou skupinu. Podle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho v tom svou roli může sehrát i Írán. Ovšem Teherán se spojenectví s Washingtonem brání.

Podle Kerryho by se do tažení proti radiálům může zapojit jakákoli země - včetně Íránu. Aliance přitom nemusí být jen vojenská. „Jde o úzkou spolupráci v různých směrech. Jde o to odstranit celou síť, zničit a diskreditovat militantní kult, který se maskuje jako náboženské hnutí,“ dodal ministr.

Kongres schválil Obamovi pomoc pro umírněnou syrskou opozici

Americký Senát schválil plán na výcvik a vyzbrojení umírněné syrské opozice. Návrh prezidenta Baracka Obamy, vnímaný jako součást boje proti extremistům z Islámského státu, již o den dříve schválila Sněmovna reprezentantů. Pro návrh hlasovalo 78 senátorů v demokraty ovládané horní komoře Kongresu, zatímco proti bylo 22 zákonodárců. Podobně výrazná byla předtím podpora i ve Sněmovně reprezentantů, kde mají většinu republikáni.

„Silná podpora z obou stran v Kongresu pro nový plán výcviku ukazuje světu, že Američané jsou jednotní v postoji vůči hrozbě IS, který zmasakroval tolik nevinných civilistů,“ uvedl Obama v reakci na hlasování.

Odpůrci podpory opozice bojující proti režimu prezidenta Bašára Asada argumentovali hrozbou možné dominance radikálních islamistů v rámci opozičních skupin. Podpora však má podle plánu mířit pouze k těm částem opozice, v nichž nejsou prvky IS a dalších radikálních skupin zastoupeny. Někteří oponenti plánu z obou politických stran tvrdili, že USA by se měly do konfliktů na Blízkém východě zapojovat co nejméně, snahy o poskytování asistence a zbraní nevyjímaje.

Turecko přijalo Kurdy prchající ze Sýrie před islamisty

Turecko otevřelo hranice stovkám syrských Kurdů prchajících ze severovýchodní oblasti Sýrie před postupem bojovníků Islámského státu. Turecká vláda o tom rozhodla poté, co déle než 24 hodin odmítala přijmout asi 3000 syrských Kurdů, kteří se nahromadili u ostnatého drátu dělícího obě země poblíž turecké lokality Dikmetas. K využití všech prostředků na ochranu obyvatel kurdského města Kobani obklíčeného bojovníky IS vyzval mezinárodní společenství prezident iráckého autonomního Kurdistánu Masúd Barzání.