Strašák tajných služeb – oblečení napuštěné výbušninou

Washington – Radikálové z Iráku a Sýrie hrozí Západu odplatou za nálety. Spojené státy už nařídily všem aerolinkám prověrku bezpečnostních opatření. Teroristé by podle tajných služeb mohli na palubě letadla zaútočit pomocí triček napuštěných výbušninami. Bombu vyrobenou z nekovové rozbušky, zubní pasty a namočeného oblečení prý měla k dispozici i odnož al-Káidy – skupina Chorásán. Na tu se USA zaměřily při prvním bombardování pozic islamistů v Sýrii.

Splněný sen teroristů a zhmotněná obava tajných služeb. Trička napuštěná výbušninami představují pro dopravní letadla značné nebezpečí. Vědec Sidney Alford odpálil tkaninu namočenou ve výbušnině v jednom opuštěném britském lomu. „Takové množství výbušniny odpálené s takovou razancí by určitě značně poškodilo trup letounu,“ konstatoval odborník.

  • V souvislosti s pestrou škálou nové generace bomb, které by mohli islamisté použít k teroristickým útokům, se často zmiňuje jméno Ibrahima Hassana al-Asírího, jenž je považován za jejich tvůrce. „Tento muž je spojován s jemenskou odnoží al-Káidy a je údajně schopen s tímto typem výbušnin pracovat. V případě, že se mu nějakým způsobem povede uvést své vynálezy do provozu, tak to riziko, že dojde k výrazným obětem v civilní letecké dopravě, samozřejmě stoupá,“ upozorňuje Tomáš Šmíd z brněnské Masarykovy univerzity. 

Teroristé z al-Káidy už bombu ukrytou v oblečení na palubě letadla použili. V prosinci 2001 byla nálož v botě, o 11 let později ve spodním prádle. Oba lety směřovaly do USA, oba pokusy byly neúspěšné. Oblečení, které výbušniny neukrývá, ale přímo obsahuje, je podle odborníků příští ambicí teroristů. „Skutečně mluvíme o nové generaci potenciálních bomb, včetně oblečení namočeného ve výbušninách, ale i náloži v podobě boty,“ prohlásila reportérka stanice CNN Deborah Feyericková.

Teroristé by mohli dostat do letadla oblečení napuštěné výbušninou (zdroj: ČT24)

Stačí se trochu vyznat v chemii, tvrdí vědec

Tričko přeměněné v zákeřnou zbraň lze mít k dispozici zhruba za hodinu. A nemusí jen vybuchovat, může i hořet. Výroba přitom podle britského vědce není pro případného teroristu nijak složitá. „Pokud se trochu vyzná v chemii, mělo by to být jednoduché,“ konstatoval Alford. 

Právě takto upravené oblečení podle zdrojů z americké administrativy chtěla na Západě použít donedávna neznámá odnož al-Káidy - Chorásán. Islamistická skupina se minulý týden stala terčem leteckých útoků v Sýrii. Při náletech spojenců zemřel šéf radikálů Muhsín Fadlí, hrozba ale stále trvá.

Je vůdce Chorásánu Muhsín Fadlí po smrti?
Zdroj: ČT24

Chorásán tvoří údajně veteráni organizace al-Káida, kteří bojovali v Afghánistánu a v Pákistánu. Založil ji prý zhruba před rokem Fadlí, jeden z nejbližších spolupracovníků bývalého velitele al-Káidy Usámy bin Ládina. Hlavním cílem skupiny je prý organizace útoků na západní cíle, nikoli boj proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada.

Podle zpravodajských služeb byla skupina krok od spáchání teroristického útoku na americké půdě nebo na americké cíle v Evropě. Právě kvůli ní Washington už v červenci zvýšil ostrahu velkých letišť. Když nyní Američané útočí na severosyrská města, ničí proto především základny Chorásánu (o této odnoži al-Káidy více zde). 

„FBI a ministerstvo vnitřní bezpečnosti rozesílají policistům varování, že nálety mohou vyvolat touhu po odplatě u příznivců teroristů,“ podotkl novinář stanice CBS News Robert Orr.

Tělesné skenery jsou proti nové generaci teroristických bomb bez kovových součástí neúčinné. Server popularmechanics.com ale upozorňuje, že výrobci už pracují na nové generaci speciálních skenerů na tekutiny, které budou přesnější a rychlejší. Jeden z nich využívá rádiové frekvence a ultrazvukové technologie, další pak rentgenové a MRI techniky k vytvoření 3D obrázku, jenž odhalí složení a hustotu tekutiny.

Do USA raději s nabitým mobilem

Už dříve v tomto roce se objevily informace, že by teroristé mohli využít elektronická zařízení na palubě letadla. Americké úřady proto požádaly některá zámořská letiště, z nichž se létá přímo do USA, aby zpřísnila jejich kontrolu. Lidé cestující do Spojených států tak musí na požádání zapnout své mobilní telefony, počítače či hudební přehrávače (více zde).

Spojené státy bezpečnostní prověrky na zámořských letištích přímo nekontrolují, ale aerolinky i letiště musí dodržovat standardy amerického Úřadu pro bezpečnost v dopravě (TSA), aby mohly bez omezení provozovat linky do USA.