Obama v Pekingu: Spojené státy vítají mírumilovnou a stabilní Čínu

Peking - Čínský prezident Si Ťin-pching a šéf Bílého domu Barack Obama chtějí vylepšit vzájemné čínsko-americké vztahy. Obama při setkání na okraji summitu APEC prohlásil, že vítá Čínu, která je mírumilovná, prosperující a stabilní. Informovala o tom agentura Reuters. Jeho čínský protějšek označil rozhovor za konstruktivní. Prezidenti se prý dohodli na prohloubení vzájemné „vojenské důvěry“. Zavázali se také významně snížit emise skleníkových plynů v příštích deseti letech.

Obama se sešel se Si Ťin-pchingem k prvním formálním rozhovorům po více než roce. V rámci setkání mimo jiné řekl, že vítá Čínu, která je mírumilovná, prosperující a stabilní. V úterý spolu oba představitelé hovořili pět hodin - o dvě hodiny déle, než bylo v plánu.

Prezidenti Číny a USA se shodli na tom, že by jejich země jako dvě největší ekonomiky světa měly vylepšit vzájemnou komunikaci a vyhnout se nedorozuměním. „Jsou mezi námi důležité rozdíly, ale velmi mě povzbudila vaše ochota se angažovat v konstruktivním dialogu,“ řekl čínskému prezidentovi Obama.  

Čínu nedávno navštívil také český prezident Miloš Zeman. V současné době podle něj probíhá restart česko-čínských vztahů. "Nevyučujeme tržní ekonomiku ani lidská práva nebo něco takového, a naopak se snažíme učit se. Já jsem v Číně ve snaze učit se, jak zvýšit ekonomický růst a stabilizovat společnost," prohlásil v rozhovoru pro čínskou televizi. Jeho slova vyvolala u českých politiků i veřejnosti vlnu kritiky.

Americký prezident v Pekingu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Andy Wong

Spojené státy budou při kontaktech s Čínou nadále upozorňovat na nutnost dodržování lidských práv a na situaci v Hongkongu, konstatoval Obama na summitu. U hongkongských prodemokratických demonstrací je podle něj prioritou zabránit násilí. Zdůraznil také neshody ohledně počítačové bezpečnosti. Spojené státy a Čína ale mají podle Obamy přesto „ohromný zájem o úspěch obou zemí“.   

Čínský prezident se pak zasazoval o to, aby obě země rozšířily oblasti své spolupráce a zesílily spolupráci v mezinárodních otázkách. „Čína si přeje spolupracovat se Spojenými státy,“ zdůraznil čínský prezident.   

USA mají snížit emise o čtvrtinu

Spojené státy se podle Obamy nově zavazují, že do roku 2025 sníží emise skleníkových plynů o 26 až 28 procent oproti roku 2005. Čínský prezident souhlasil, že v budoucnu nastaví strop
pro čínské emise škodlivin. To je bezprecedentní krok země, která dosud nejevila příliš velkou ochotu zapojit se do boje proti globálnímu oteplování, napsala agentura AP. Právě Čína a USA jsou největšími znečišťovateli na světě.

Vojtěch Kotecký, analytik Glopolis

„Dohoda je důležitá, protože se USA a Čína stávají důležitým politickým hráčem. Evropská unie se postupně odsunula do pozadí. V posledních letech začalo být jasné, že pokud se mají globální jednání o snižování emisí někam pohnout, tak to závisí právě na dohodě těchto dvou států. Pokud se podíváme na emise přepočtené na jednoho obyvatele, tak je čínské znečištění několikrát menší než to americké. Je to obrovský úspěch americké diplomacie.“

Spojené státy a Čína mají společně na svědomí 45 procent celkových emisí oxidu uhličitého ve světě, který způsobuje na planetě dramatické klimatické změny. Pokrok v postupném snižování emisí plynů se skleníkovým efektem se očekává od mezinárodní konference ke klimatu, která se plánuje na konec roku 2015 v Paříži. 

Členské země APEC reprezentují 47 procent světového obchodu. Na celkovém výkonu světové ekonomiky se podílejí 57 procenty.