Medvěděv: Ze sankcí nás bolí hlava, totéž se ale týká i Západu

Neipyijtu/New York - Dmitrij Medvěděv potvrdil, že protiruské sankce uvalené Západem kvůli ukrajinské krizi mají na Rusko určitý dopad, ale zdůraznil, že postihují i země, které je přijaly.  Podle jeho slov ale sankce zásadní vliv na mezinárodní vztahy nemají. Dříve či později skončí a vztahy se vrátí přinejmenším na svou původní úroveň. Agentura TASS informovala, že ruský premiér to řekl v barmské metropoli Neipyijtu, kde dnes začal summit Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN). Vedle členských zemí na něj byli přizváni i představitelé Ruska, Spojených států, Číny, Indie, Japonska a Jižní Koreje.

Pro zlepšení vztahů Ruska se Západem je podle Medvěděva nutné sankce zrušit. „K překonání nynějších problémů je prostě nutné zříci se sankcí, je nutné převést vztahy na pracovní úroveň, vrátit se k normálním, klidným a produktivním rozhovorům. Pak se vše stabilizuje,“ prohlásil Medvěděv.

Obama a Medvěděv se podle agentur krátce setkali ve středu při slavnostní večeři, kterou před zahájením vrcholné schůzky pro její účastníky uspořádal hostitel, barmský prezident Thein Sein. TASS napsal, že Medvěděv setkání označil za osobní. „O žádný plnohodnotný rozhovor nešlo,“ uvedl a dodal, že Obamu zná dlouho a má s ním nadále dobré osobní vztahy.

Kdy by mohly sankce a s nimi i ruské odvetné kroky skončit, nechtěl odhadovat. Čím dříve to ale bude, tím podle něj lépe. První krok prý ale musí udělat Američané. „Co se chystají udělat, nevím. Oni to všechno vymysleli, zavinili bolení hlavy sobě i nám - samozřejmě některé konkrétní problémy nám to způsobilo. Momentálně nemůžeme nahradit celý segment produktů, kterého se sankce týkají,“ přiznal šéf ruské vlády, jenž však vidí jako pozitivní efekt, že se v prodeji objeví více domácích produktů.

Rada bezpečnosti řešila Ukrajinu, rokování doprovázely americko-ruské spory

Jednání Rady bezpečnosti OSN k situaci na Ukrajině, které se konalo ve středu na návrh Spojených států, se jako v předešlých případech znovu omezilo na výměnu názorů. USA opět kritizovaly Rusko za podporu povstalců, včetně vyslání vojáků a výzbroje na východ Ukrajiny, zatímco Rusko tato tvrzení odmítlo jako pouhou propagandu Kyjeva.

Zasedání RB OSN k Ukrajině bylo obvyklou slovní přestřelkou (zdroj: ČT24)

Americká velvyslankyně v radě Samantha Powerová v Radě bezpečnosti obvinila Rusko, že „mluví o míru, ale přiživuje válku“. „To, co musíme udělat, je postupně zvyšovat tlak na Rusko, dokud nebude respektovat dohody z Minsku a nezvolí cestu snížení napětí,“ řekla.
 
Zástupce stálého ruského představitele při OSN Alexandr Pankin ovšem označil tvrzení, že Rusko vysílá své jednotky do oblastí konfliktu na východě Ukrajiny, za „prázdná prohlášení a obvyklé propagandistické falsifikace“.
 
Vrchní velitel spojeneckých vojsk NATO v Evropě Philip Breedlove ve středu uvedl, že Aliance stejně jako OBSE zaznamenala přesun ruských jednotek na Ukrajinu. Pankin to odbyl slovy, že pro to nejsou žádné důkazy.

Další čtyři ukrajinští vojáci zemřeli a 18 bylo zraněno během uplynulých 24 hodin při povstaleckém ostřelování vládních pozic na východě Ukrajiny. Oznámila to dnes ukrajinská armáda. OBSE informovala, že v tomto týdnu přešel hranice z Ruska na Ukrajinu rekordní počet osob v uniformách.