USA a Indie vyřešily spory. Globální obchodní dohodě nic nebrání

Washington/Dillí – Neshody mezi USA a Indií v oblasti potravinové politiky, které bránily uzavření globální dohody o liberalizaci obchodu, dokázaly oba státy po měsících dohadů překonat. Spojené státy souhlasily, že podpoří rozsáhlý potravinový program, kterým Indie pomáhá chudým zemědělcům i domácnostema, a Indie na oplátku odvolala své veto, jímž dohodu zablokovala.

Obchodní dohoda byla loni v prosinci dojednána ministry 160 členských zemí Světové obchodní organizace (WTO) na indonéském ostrově Bali. Nicméně letos v červenci ji Indie vetovala kvůli obavám z dopadu nových pravidel na její program subvencování potravin pro chudé, kdy stát nakupuje od zemědělců obiloviny za ceny přesahující tržní úroveň. Část obilovin posléze levně prodává chudým lidem a zbytek skladuje, aby předešel případnému nedostatku potravin. Cílem je tedy nejen podpora zemědělců, ale také zajištění dostupnosti potravin pro indické obyvatele. 

  • "Jsme nesmírně šťastni, že Indie a USA úspěšně vyřešily své neshody týkající se problematiky skladování potravin," uvedlo indické ministerstvo obchodu a průmyslu.
  • „Na základě tohoto průlomu s Indií se nyní těšíme na spolupráci se všemi členy WTO a jejím generálním ředitelem Robertem Azevedem na dosažení konsenzu, který umožní realizaci přelomového balíku opatření z Bali, včetně obchodní dohody,“ řekl šéf Úřadu obchodního zmocněnce USA Michael Froman.

Azevedo přitom ještě o víkendu prohlásil, že pokud dohoda o liberalizaci obchodu krachne, půjde o největší krizi v historii WTO. Indické veto totiž znovu vyvolalo pochybnosti ohledně budoucnosti WTO jako fóra pro sjednávání globálních obchodních dohod. Pokud by smlouva nebyla uzavřena, byla by podle odborníků navíc ohrožena i samotná role WTO jako prostředníka při řešení a urovnávání obchodních sporů mezi jednotlivými zeměmi.

WTO odhaduje, že dohoda spočívající ve zmírnění celních překážek a dalších bariér obchodu by zvýšila hodnotu globálního obchodu o jeden bilion dolarů na zhruba 23 bilionů dolarů (přes 500 bilionů Kč) ročně. Během let by díky ní mohlo vzniknout až 21 milionů pracovních míst, zejména v rozvojových zemích.

WTO je mezivládní organizace, která usnadňuje mezistátní obchodní výměnu. Je nejvyšším orgánem k urovnávání sporů mezi obchodními partnery a má bránit diskriminaci malých zemí. Česká republika patří mezi členy WTO od roku 1995.

Dnes začal v barmské metropoli Neipyijtu také východoasijský summit, kterého se účastní i Barack Obama. Ten v rozhovoru pro místní média sice pochválil pokrok, který Barma učinila při přechodu od vojenské diktatury k civilní vládě, zároveň ale zkritizoval zpomalení procesu demokratických reforem, které v poslední době pozoruje. „Barma je pořád na začátku dlouhé a složité cesty obnovy a míru,“ uvedl Obama před příletem na summit v rozhovoru s listem Irrawaddy. V některých oblastech bylo podle něj dosaženo pokroku, včetně „propuštění dalších politických vězňů, procesu ústavních reforem a dohod o příměří“ v konfliktech s etnickými menšinami žijícími na barmském území.