V Hradci Králové je tématem rekonstrukce Velkého náměstí nebo doprava

Hradec Králové zažil v posledních čtyřech letech stabilní koaliční vládnutí. Současné vedení města mezi svými úspěchy jmenuje výstavbu nebo rekonstrukce důležitých objektů. Programové prohlášení se však koalici podařilo naplnit jen zčásti. Opozici vadí například to, že dosud nezačala oprava Velkého náměstí. Právě tato rekonstrukce proto zůstává vedle dopravy hlavním tématem předvolební kampaně.

Místní komunální volby v roce 2014 ovládl Hradecký demokratický klub. V pozici primátora tak pokračoval předseda tohoto hnutí Zdeněk Fink, který Hradec Králové vedl již v předchozím volebním období. V zastupitelstvu se nově opíral o koalici svého hnutí s ČSSD, TOP 09 a KDU-ČSL.

V opozici se ocitly ANO, KSČM, ODS a uskupení Změna pro Hradec. Vztahy v zastupitelstvu byly po celé volební období poměrně jasně vymezeny hranicí mezi koalicí a opozicí.

Koalice se pyšní výstavbou a opravami, opozice kritizuje zadlužení

Vedení Hradce Králové považuje za úspěch posledních čtyř let například výstavbu křižovatky Koruna, opravu kostela v Jiráskových sadech nebo rozhodnutí o Vrbenského a Gayerových kasárnách. Zahájena byla i výstavba fotbalového stadionu. Podle současného primátora je úspěchem i udržení otevřenosti samosprávy a dobrá komunikace s občany.

Současné vedení hradecké radnice však splnilo ze svého programového prohlášení jen část. Opozici vadí třeba to, že nezačala oprava Velkého náměstí v historickém centru. Za problematický považuje i růst vnitřního zadlužení města.

Naopak i opozice chválí postupné rekonstrukce škol a fungování dopravního podniku. Primátorovi na druhé straně vadí, že opoziční zastupitelé většinou vedení města pouze kritizovali a nenavrhovali podle něj alternativní řešení.

Předvolební kampaň o opravách a rekonstrukcích

Pro lídry politických subjektů, kteří usilují o hlasy voličů v nadcházejících komunálních volbách v Hradci Králové, je prioritou rekonstrukce Velkého náměstí. K té dosud nedošlo kvůli námitkám části tamních obyvatel. Řešením by podle kandidátů na post hradeckého primátora mělo být jednání a kompromis s odpůrci chystané přestavby.

Město by se také mělo za pomoci dotací pustit do stavby bytů, především těch startovacích pro mladé rodiny a bytů pro seniory, míní většina lídrů. Dalším záměrem kandidujících stran a hnutí je oprava panelákové Benešovy třídy.

Podobně jako v jiných krajských městech je součástí hradecké předvolební debaty téma dopravy. Zlepšení situace ve městě podle většiny lídrů přinese až vybudování obchvatů v podobě severní tangenty a jižní spojky. Zároveň však upozorňují, že na tyto stavby nemá město přímý vliv, protože jejich investorem je stát. V samotném městě strany kladou důraz na vybudování parkovacího domu u fakultní nemocnice a také na postavení záchytných parkovišť na okraji města.