Levice k tématu Kultura

Kultura nezávislá na ekonomických i politických tlacích. Veřejná média, služba veřejnosti, ne dílčím zájmům. Kultura, umění a veřejný prostor dostupné všem.

Chceme kulturu nezávislou na ekonomických i politických tlacích. Stát má garantovat svobodu kultury zajištěním veřejných prostředků, které zaručí její ochranu před ekonomickou cenzurou ze strany soukromých zájmů.

Veřejnoprávní média musí dávat prostor celému spektru politických názorů, zejména však těm, jejichž hlas není dostatečně slyšet.

Proti oligarchizaci soukromých médií chceme bojovat zaváděním volených zaměstnaneckých orgánů v nich, dále omezením státních opatření na podporu médií od určité výše jejich obratu.

Chceme regulovat reklamu v médiích tak, aby zisky z ní plynuly v první řadě jim, nikoliv platformám typu Google, Facebook atd., které si přivlastňují výsledky žurnalistické práce a prekarizují tak postavení menších novinářských subjektů.

Chceme, aby autorský zákon umožňoval tvůrcům se uživit, nebyl však nástrojem nespravedlivého výdělku pro korporace mnohdy na úkor tvůrců samotných. Podporujeme svobodu nekomerčního sdílení.

Chceme odstranění rozdílů mezi kulturou pro bohaté a pro chudé i mezi zvýhodněnými a znevýhodněnými regiony.

Zavedeme povinnost věnovat 1 až 4 % rozpočtu veřejně investovaných staveb na výtvarné umění a minimálně 1 % státního rozpočtu do oblasti kultury.