Koncert pro Manchester: Jednota za časů smutku

Hvězdy proti terorismu. Koncert vyjádřil podporu obětem předešlého útoku (zdroj: ČT24)

V britském Manchesteru se v neděli sešlo přes 50 tisíc lidí na charitativním koncertě americké zpěvačky Ariany Grande. Ta spolu s dalšími hvězdami pop music chtěla podpořit oběti dva týdny starého útoku ve městě. Další tisíce lidí sledovaly koncert v přímém přenosu. Sebevražedný atentát po hudebním vystoupení zpěvačky minulý měsíc si vyžádal 22 mrtvých a desítky zraněných.

Na koncertě, který se konal za přísných bezpečnostních opatření, vystoupila řada hudebníků, včetně rodáka z Manchesteru Liama Gallaghera (dřívějšího lídra kapely Oasis). Soustrast pozůstalým obětí, ale i díky statečným obyvatelům města vyjádřili na pódiu také Justin Bieber, Coldplay či Katy Perryová. Mnozí ocenili, že lidé se obřího koncertu zúčastnili jen den po dalším teroristickém útoku v Londýně.

Liam Gallagher a Chris Martin
Zdroj: ČTK/AP

Právě kvůli sobotnímu londýnskému útoku se objevily na sociálních sítích obavy, zda se koncert v Manchesteru uskuteční. Manažer Ariany Grande a Justina Biebera Scooter Braun obavy na Twitteru rozptýlil. „Všichni umělci, kteří mají vystoupit, jsou ve svém úmyslu nezdolní a zúčastní se,“ napsal Braun pár hodin před koncertem.

Do areálu dorazilo na 50 tisíc lidí
Zdroj: ČTK/AP

Více než tříhodinový koncert, který živě přenášela BBC nebo ČT art a byl k vidění i na sociálních sítích, zahájila minuta ticha. 

Další z účinkujících Robbie Williams vybral jako poctu obětem píseň Strong. „Manchestere, jsme silní, jsme silní. Stále zpíváme své písně, své písně,“ notoval za pomoci diváků Williams.

Ariana Grande mimo jiné zazpívala s kapelou Black Eyed Peas slavný hit Where Is the Love
Zdroj: ČTK/AP

Odvahu obyvatel Manchesteru ocenil i americký rapper Pharrell Williams. „Necítím, ani nevidím tu žádný strach. Jediné, co dnes večer tady cítím, je láska, nezdolnost a pozitivní energie,“ řekl rapper, než spolu s Miley Cyrusovou zazpíval svůj hit Happy.

Jedním z nejdojemnějších okamžiků celého koncertu, který se podle televize Sky News zřejmě stal jedním z nejsledovanějších v historii, bylo vystoupení dětského sboru z místní parrswoodské střední školy, jehož členové se účastnili i onoho tragického koncertu z 22. května.

Mimořádný ohlas na sítích vyvolala také videa zachycující policisty, kteří začali tančit a radovat se s přítomnými fanoušky.

V areálu koncertu byla ale připravena i pietní místnost pro lidi, které síla davu zaskočila a potřebovali být chvilku o samotě v tichu.

Výtěžek z koncertu poputuje do fondu We Love Manchester na pomoc zraněným a pozůstalým. Podle britského Červeného kříže, který fond spolu s radnicí města spravuje, koncert vydělal do fondu více než 10 milionů liber (asi 300 milionů korun).

Koncert pro Manchester
Zdroj: ČTK/AP