Téma Letní cestování

Letní cestování

Kam na dovolenou? Muzeum Vysočiny zve „za hranice všedních dnů“

Kam letos pojedete na dovolenou? Otázka, která ještě před stoletím nebyla nic samozřejmého. Nárok na placenou dovolenou byl uzákoněn až za první republiky a volno si zaměstnanci mohli vzít jen na pár dní v roce. Jak dovolená vznikla a jak ji trávili i tráví Češi, ukazuje speciální letní výstava v jihlavském Muzeu Vysočiny.

Města jsou poloprázdná, turisté vzali o svátcích Krkonoše útokem

Dva dny svátků a k nim dva víkendy vylákaly lidi z měst. Řada jich využila příznivého počasí a vydala se na hory. Kvůli prvnímu velkému turistickému náporu je například v Krkonoších složité na poslední chvíli sehnat volné ubytování. Na mnoha místech byl dokonce první sváteční den problém i jen zaparkovat.

Chorvatsko letos posiluje v roli dovolenkového favorita. Roste i Slovensko a Itálie

Zájem Čechů o dovolenou v zahraničí je letos velký. Na předních místech se drží Chorvatsko, Slovensko a Itálie. Asociace cestovních kanceláří odhaduje, že letos vyrazí k pobřeží Jadranu až 850 tisíc Čechů. Do Chorvatska tak míří čím dál víc lidí už druhou sezónu. Ve srovnání s rokem 2015 ho letos navštíví už o 130 tisíc českých turistů víc. Celkem má letos do zahraničí vycestovat až tři a půl milionu českých turistů, což je o 300 tisíc víc než loni.

Prahu tvrdě postihnou prázdninové výluky, od 1. července se dotknou metra i tramvají

Množství výluk přinesou letní prázdniny do pražské městské hromadné dopravy. Kromě velkých omezení, která se dotknou provozu tramvají – zasáhnou především Žižkov a Kobylisy – se chystá týdenní výluka také v metru. Linka C nebude jezdit mezi Florencí a Pražského povstání. Před polovinou července potom začne výluka na trase A, kdy budou vlaky zastavovat ve stanici Muzeum pouze v jednom směru.

Každá dvacátá půjčka jde na dovolenou. Rozmyslete to dobře, vzkazují odborníci na zadlužení

Z půjčky se chystá zaplatit prázdninovou dovolenou zhruba pět procent Čechů, kteří si aktuálně plánují vzít úvěr. Vyplývá to z průzkumu společnosti Kruk, která se zaměřuje na správu pohledávek.

Plavit se a neublížit. Policie zdůrazňuje pravidla pro plavbu, chystá velké letní kontroly

Pro toho, kdo se rozhodne strávit dovolenou na lodi, platí pravidla plavby, stejně jako platí pravidla provozu pro toho, kdo jede na dovolenou autem. A při jejich porušení hrozí i kapitánům pokuty. Policie upozornila, že se letos v létě na vodní plochy a toky zaměří. Do kontrol se zapojí také Státní plavební správa. Ta bývala v minulosti jedinou institucí, která mohla za přestupky na vodě vybírat pokuty. Nyní však mohou přestupky pokutovat jak její pracovníci, tak policisté.

Jaké jsou epidemie 21. století? V cizině malárie a zika, v Česku žloutenka či spalničky

Lidé jsou stále odvážnější a cestují i na odlehlá exotická místa. Přivézt zpět si ale mohou řadu infekčních chorob, ať už jde o malárii či horečku dengue. Problém představuje zejména kontakt s nakaženými zvířaty. Lékaři pacientům doporučují, aby se po návratu vydali rovnou do specializovaných center, kde chorobu dokážou rozeznat. Osvěta v této oblasti je cílem mezinárodní konference Epidemie 21. století, kterou pořádá Nemocnice Na Bulovce.

Dovolená pro Čechy letos zlevní v Egyptě, Bulharsku, Turecku či Tunisku

Dovolená pro Čechy ve většině nejpopulárnějších turistických destinací letos zlevní. V deseti ze 13 zemí turisté na dovolené proti loňsku ušetří. Nejvíce si čeští turisté polepší v Egyptě, Turecku a Tunisku. Naopak kupní síla Čechů klesla meziročně ve Španělsku, Maďarsku a nejoblíbenější turistické destinaci Čechů, Chorvatsku. Vyplývá to z analýzy UniCredit Bank. Téměř polovina Čechů tráví minimálně jeden týden dovolené v tuzemsku, oblíbeným programem bývá návštěva památek. Jen ty státní navštívilo loni zhruba 5,5 milionu turistů.

Češi mají i letos velký zájem o domácí dovolenou. Rostou nároky na ubytování

Nárůst zájmu o domácí dovolenou je letos stejně vysoký jako loni: v posledních dvou letech se poptávka po tuzemské turistice zvýšila meziročně o pětinu, i kvůli dřívější bezpečnostní situaci v populárních zahraničních destinacích. Na tiskové konferenci to v úterý uvedli zástupci Asociace cestovních kanceláří. Loni absolvovaly dovolenou v tuzemsku tři miliony lidí.