O Velikonocích zpřístupní Povodí Moravy hráz Opatovické přehrady

Výhled na údolí řeky Malá Haná nebo na vodní plochu nádrže Opatovice. Takový zážitek nabídne po šesti letech Povodí Moravy. Mezi Velkým pátkem a Velikonočním pondělím otevře hráz Opatovické přehrady. Zatím jen na zkoušku.

Opatovická přehrada je oblíbeným výletním místem. Z hráze je krásný výhled do okolí, vede tudy i cyklostezka. Hráz přehrady ale Povodí Moravy v roce 2010 uzavřelo. Jedním z důvodů byli právě turisté a vandalismus. „Návštěvníci se chovali nezpůsobile, zanechávali velké množství odpadků a ničili majetek zejména vodárenského zařízení,“ zdůvodnil uzavření přehrady generální ředitel Povodí Moravy Jan Hodovský.

Letecký pohled na Opatovickou přehradu
Zdroj: Povodí Moravy
  • Vodárenská nádrž Opatovice
    Vodní nádrž Opatovice byla postavena na řece Malá Haná, která protéká Vyškovem. Napijete-li se ve Vyškově vody, můžete si být takřka jisti, že protékala Opatovickou přehradou. Toto zajímavé vodní dílo nedaleko Vyškova je totiž zdrojem pitné vody pro široké okolí. Přehrada vznikla před více než 30 lety zatopením 70 hektarů údolí říčky Malé Hané. Sypaná hráz dosahuje výšky až 36 metrů nad terénem a i hloubka přehrady je úctyhodná – u paty hráze kolem 33 metrů. Přehrada zadržuje zhruba 10 000 000 m3 vody. Na dno se škeblemi a raky se tedy nepodíváte, ale ani pohled na zčeřenou vodní hladinu a romantické okolí nepostrádá své kouzlo. Platí zde však zákaz koupání a vodních sportů. Nad jižní hrází vede modrá turistická značka z Vyškova do Ruprechtova. Oblastí vodní nádrže prochází také cyklostezka č. 5071 „Srdcem Jižní Moravy“.
    Zdroj: www.jizni-morava.cz

Obyvatelé Vyškova a okolí usilovali o to, aby bylo místo zpřístupněné. Nakonec Povodí Moravy přesvědčili. Zkušebně otevře hráz na 4 dny. Jeho pracovníci budou kontrolovat, jak se tam lidé chovají, a to rozhodne, jestli bude otevřená natrvalo. „Věřím, že lidé si to uvědomí. Přehrada je zdrojem pitné vody a podle toho by se měli chovat,“ dodává Břetislav Usnul, místostarosta Vyškova (KDU-ČSL).