Turisté nejvíce navštěvovali Pražský hrad

Praha - Nejoblíbenějším turistickým cílem v České republice zůstal loni Pražský hrad, kam si koupilo vstupenku 1,34 milionu návštěvníků. Na druhém místě opět skončila pražská zoologická zahrada, třetí je Židovské muzeum v Praze. Ve většině turistických objektů návštěvníci ve srovnání s rokem 2007 návštěvníci kvůli krizi ubyli. Informaci přinesla dnešní Mladá fronta Dnes (MfD) s odvoláním na žebříček agentury CzechTourism.

Více lidí loni navštívilo liberecké Centrum Babylon a pražskou Staroměstskou radnici. Právě liberecký Babylon patří s více než půl milionem návštěvníků překvapivě mezi nejoblíbenější české „památky“.

Naopak muzea nebo většinu zámků a hradů včetně Českého Krumlova navštívilo méně turistů. Zájem však byl i o méně známé atrakce. Na třetím místě v kategorii zoo skončila zahrada v Lešné u Zlína, která porazila brněnskou i libereckou.

Pořadí návštěvnosti hradů se v porovnání s rokem 2007 nezměnilo. Když se pomine sídlo českého prezidenta, vede mezi hrady a zámky hradní komplex v Českém Krumlově, následován Lednicí a Hlubokou nad Vltavou. Z přírodních krás nejvíce přitahují jeskyně Moravského krasu, které v roce 2008 vidělo přes 350.000 návštěvníků.

Nejnavštěvovanější technickou památkou byla podle agentury CzechTourism rozhledna Petřín, kterou loni navštívilo 307.000 turistů. Druhým nejvíce navštíveným místem průmyslového dědictví byl pivovar Plzeňský Prazdroj, na třetím místě skončil televizní vysílač na pražském Žižkově.

Nejnavštěvovanější památky v ČR v roce 2008

Pořadí (počet návštěvníků)

1. Pražský hrad (1,34 mil.)                                                         2. Zoo Praha (1,19 mil.)                                                            3. Židovské muzeum Praha (612 tis.)                                           4. Národní muzeum Praha (548 tis.)                                             5. Babylon, Liberec (540 tis.)                                                     6. Zoo Dvůr Králové (539 tis.)                                                    7. Zoo Lešná, Zlín (490 tis.)                                                       8. Národní galerie, Praha (477 tis.)                                              9. Staroměstská radnice Praha (456 tis.)                                      10.Památník Terezín (443 tis.)