Krach Filip Travel prověřuje policie

Ostrava - V Česku přibývá cestovek, které podnikají nelegálně. Nemají platné pojištění proti úpadku či neposkytují za dané peníze dohodnuté služby. Lidé by proto měli předtím, než podepíšou smlouvu na zájezd, být obzvlášť obezřetní. Pokud vyjedou s cestovkou, která podniká načerno, nezbude jim v případě problémů nic jiného, než se obrátit na soud. Okolnosti krachu ostravské cestovní agentury Filip Travel, která koncem června i se svou sesterskou firmou CK Filip skončila v insolvenci, prověřuje policie. Společnost údajně přijímala peníze klientů, příslušné zájezdy ale neobjednávala.

Policisté zatím evidují škodu kolem 150 000 korun. Další podvedené klienty hledají. Řekla to mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Společnost Filip Travel vlastní zájezdy neorganizovala, pouze zprostředkovávala produkty dalších kanceláří.

„Zjistili jsme, že někteří klienti zaplatili či složili zálohy za zájezdy do zahraničí. Tyto peníze pak měly být přeposlány dané cestovní kanceláři. To se ale nestalo a zájezdy ve většině dosud prověřovaných případů vůbec nebyly objednány,“ řekla Holčáková.

Policisté případ mohou kvalifikovat jako podvod či zpronevěru. Podvedení lidé se mohou přihlásit na telefonních číslech 974 726 502 a 974 726 509.

Zájezdy "Last minute"
Zdroj: ČT24

Zatímco cestovní agentura pojištěná proti úpadku být nemusí, cestovní kancelář naopak bez platné pojistky podnikat nesmí. V certifikátu musí být uveden název cestovní kanceláře, pojišťovna a termín, na který se pojistka vztahuje.

Insolvenční řízení s cestovní agenturou Filip Travel Krajský soud v Ostravě zahájil 26. června. O den později v něm skončila i CK Filip. Do finančních potíží se letos v Česku dostalo již pět cestovních kanceláří včetně CK Filip. Úpadek ohlásily také CK Asteri tour, CK Redgreentours, Globaltour a BG Travel.