Objev chemiků – čokoláda bez výčitek

Washington - Chemikům se podařilo přijít na způsob, jak omezit tuky v čokoládě tak, aby neztratila svou charakteristickou jemnou chuť. Americká chemická společnost, která o novince pocházející z Británie informovala, tvrdí, že základem úspěchu je želatina používaná v potravinářství.

Mlsat bez výčitek. Sen všech milovníků čokolády se možná splní. Nebo alespoň napůl – vědci z univerzity ve Warwicku totiž přišli s novým receptem na čokoládu, ve které je jen poloviční množství tuku. „Tohle je cesta ke zdravější čokoládě. Dokázali jsme nahradit významné množství tuku. Doufáme, že na to potravinářský průmysl zareaguje,“ říká Stefan Bon. 

Metody, které snižují obsah tuku v čokoládě, už existují, na konzistenci a chuti se to ale pozná. Nahradit minikapičky tuku, jejichž průměr je stejný jako polovina lidského vlasu, a díky kterým čokoláda získává svou charakteristickou jemnou chuť, je problém. Britští vědci teď zdokonalili svou vlastní metodu, tuk nahradí agarem – přírodním polysacharidem, který se v potravinářství používá jako zahušťovací prostředek. Smíchají ho s vodou, džusem nebo dokonce třeba s alkoholem.   

Bon slibuje, že s využitím těchto nových postupů by se dal v čokoládě omezit také cukr a že metoda vůbec otevírá zcela novou technologii k výrobě sladkostí.

Studio ČT24 - čokoláda bez výčitek (zdroj: ČT24)