V novém jihlavském pavilonu se zabydlely první žirafy

Jihlava - Jihlavská zoo se od včerejška pyšní prvními žirafami. Dva samci do zoo přicestovali z Belgie a Německa. Další mladý samec Manu k nim přijede z ostravské zoo. Kvůli nově zaváděnému chovu žiraf nechala jihlavská zoo postavit nový pavilon za necelých 26 milionů korun. Pavilon se pro veřejnost otevře 5. června.

„Pro nás je to historický mezník, připravovali jsme se na to pět let,“ řekla ředitelka zahrady Eliška Kubíková, když přepravní box se žirafami včera přijel k zoo. Tříletí samci mají za sebou náročnou cestu, která začala už ve středu. Samec Zuberi přijel z belgického parku Bellewaerde, druhý samec Paul ze zoo v německém Münsteru. Paul patří mezi žirafy síťované, Zuberi mezi žirafy Rothschildovy. V pavilonu je doplní ještě tříletý sameček Manu z ostravské zoo. Stejně jako samec Zuberi patří mezi žirafy Rothschildovy.

V jihlavské zoo se zabydlely první žirafy
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

V Jihlavě zatím budou mít jen samce. Samici by od koordinátora chovu mohla zoo dostat do tří let. V rámci záchovného programu jsou všechny přesuny zvířat mezi zoologickými zahradami zdarma. „Žirafy jsou zvířata, která jsou návštěvnicky velmi atraktivní. Kromě toho je to zvíře, které je ohroženo vyhubením, je zařazeno do evropských záchovných programů,“ uvedla Kubíková.

Nový pavilon žiraf se stájí a výběhem pro africké kopytníky stál skoro 26 milionů korun. Stavba je součástí projektu Zoo pěti kontinentů za 135 milionů korun, který dotuje Evropská unie. Při stavbě pavilonu se muselo počítat s tím, že žirafa dosahuje i 5,5 metru výšky. Na potravu ale tato zvířata moc náročná nejsou, v přírodě se živí listy stromů a výhonky. „Dneska už existují i směsi a granule,“ dodala ředitelka zoo.

Blanka Poulová z jihlavské zoo (zdroj: ČT24)