Pro ovoce do parku, místo do obchodu? V Líšni už za pár let

Brno – Sad, ve kterém si místní za pár let budou moct volně natrhat ovoce, dnes osázely děti z líšeňské základní školy. Díky třicítce stromů a keřů vyroste mezi panelovými domy tzv. jedlý park. Ovocné stromky mají dodat novou tvář dříve zanedbanému koutu sídliště.

Terénní úpravy a vykácení stromů musela provést specializovaná firma, výsadbu si už vzala za své líšeňská základní škola. První plody své práce by Brňané mohli sklidit už za čtyři roky. „Nechali jsme navézt dvě hromady kompostu a mulčovací kůru. Máme tu ořešák, třešně, hrušně a nejvíc bude jabloní. Z keřů tu vyrostou maliny, ostružiny, rybíz a angrešt,“ vyjmenoval výsadbu jedlého parku jeho zakladatel Lukáš Sejkora.

„Je tu pár skautů, kteří už někdy v minulosti sázeli, ale jsou tu i žáci, pro které je to premiéra,“ okomentoval zkušenosti mladých zahradníků Sejkora. Ne všichni školáci totiž dnes mohli přiložit ruku k dílu, rýč a lopata vycházely jen na každého druhého studenta. I tak si vedení městské části slibuje, že čím víc místních se do projektu zapojí, tím víc si budou ovocného sadu vážit.

No comment: Výsadba jedlého parku v Brně-Líšni (zdroj: ČT24)