Blesk zasáhl ve Vizovicích tři hasiče, skončili v nemocnici

Blesk v sobotu večer u Vizovic na Zlínsku zasáhl a zranil tři dobrovolné hasiče, kteří řezali bouřkou poškozený strom. Všechny tři muže převezla záchranná služba do nemocnice. Kvůli silné bouřce a přívalovým dešťům měli hasiči ve Zlínském kraji od sobotního odpoledne více než pět desítek výjezdů k popadaným stromům, poškozeným střechám i zatopeným sklepům.

„Tři dobrovolní hasiči byli ve Vizovicích zasaženi bleskem, když řezali strom. Záchranná služba dva z nich po ošetření odvezla do zlínské nemocnice a třetí pokračoval dál ve své práci. Při dalším výjezdu byl ale převezen na pohotovost do Zlína, protože se u něj projevily příznaky nevolnosti,“ sdělil mluvčí zlínských hasičů Roman Žemlička.

Zranění hasiči byli po zásahu bleskem při vědomí a komunikovali. „Jeden si stěžoval na to, že ho brní nohy,“ podotkl Žemlička, podle kterého dobrovolné hasiče při práci u stromu zřejmě nezasáhl hlavní výboj. „Měli štěstí, že to byl spíš nějaký postranní výboj. Lékaři je vyšetřili a budou pozorovat jejich zdravotní stav,“ dodal mluvčí zlínských hasičů.

Zahradní trampolína v Otrokovicích letěla až do oken sousedního domu

Díky rozmarům počasí měli hasiči ve Zlínském kraji od sobotního podvečera napilno. Tři desítky jejich výjezdů se týkaly toho, že ze silnic odstraňovali spadlé stromy a větve. V Otrokovicích velkou škodu napáchala zahradní trampolína, která nebyla připevněna k zemi. „Při náporu větru se vznesla do vzduchu, poškodila střechu rodinného domu, přeletěla přes silnici a jako žiletka se zařízla do oken sousedního rodinného domu. Naštěstí nebyl nikdo zraněn,“ řekl Žemlička.

Bouřkové mraky
Zdroj: Jitka Rosslerová/Facebook Počasí ČT

Šest výjezdů mělo co do činění s prudkým větrem poničenými střechami. „Nejvíce byla poškozena firma ve Vsetíně a bytový dům v Otrokovicích. Ve Vsetíně se majitel podílel na zabezpečení střechy o ploše asi 1250 metrů čtverečních. Sám si obstaral plachty a desky na provizorní zakrytí střechy,“ uvedl Žemlička.

Poškozené komíny, zatopené sklepy, ucpané kanály

V Otrokovicích střechu domu poškodily dva vysoké zděné komíny. Jeden z nich nevydržel nápor větru a zřítil se k zemi. Druhý komín zůstal zablokovaný na sedlové střeše. „Torzo komína se podařilo hasičům odstranit za pomoci automobilové plošiny,“ dodal Žemlička.

Na osmi místech Zlínského kraje hasiči čerpali vodu ze zatopených sklepů a čistili ucpané kanály. „Po období sucha nám bouřka ukázala, co dokáže příroda. Zem bičovaly provazce vody, které zvedly hladiny místních potůčků, a nebe bylo protkáno blesky,“ popsal sobotní bouřku Žemlička.

Zlomený strom v pražských Strašnicích
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Bouřky během víkendu zaměstnaly i hasiče v dalších krajích. Středočeští požárníci zasahovali u popadaných větví a stromů, čerpali i vodu ze zatopených sklepů. V Praze hasiči čerpali vodu z laguny, která se utvořila na pátém kilometru dálnice D1 ve směru na Brno, podobný problém řešili v ulici U Seřadiště ve Vršovicích. V Moravskoslezském kraji lámal vítr doprovázející bouře stromy a strhával střechy.

Silné bouřky s nízkým stupněm nebezpečí hrozí podle aktualizované výstrahy meteorologů v celé republice do dnešních 20:00, v pondělní od 13:00 do 20:00 pak ve všech moravských krajích a na Vysočině.