Ústecký Benešův most se drolí, přikryjí ho ocelové sítě

Silničáři začali připevňovat ocelové sítě na most dr. Edvarda Beneše v Ústí nad Labem. Silniční most je ve špatném technickém stavu a drolí se z něj beton, řekl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM). Kraj chystá celkovou rekonstrukci stavby, začít by mohla příští rok.

Most, který spojuje centrum města se čtvrtí Střekov, byl postaven v letech 1934 až 1938 a slouží automobilové dopravě. Zároveň přes něj vede trakční vedení ústecké MHD. Ve špatném stavu je několik let.

„Na několika místech se zjistilo, že beton se opravdu drolí. Aby nedošlo k nějaké nepříjemnosti, tak se tam začaly dávat sítě, což by mělo do doby, než dojde k rekonstrukci, zabránit nějakému zranění nebo k něčemu horšímu,“ řekl Bubeníček. Drolící se části ohrožují na střekovské straně cyklostezku, na druhé straně pak hlavní tah z Ústí nad Labem na Děčín.

Kraj připravuje všechny podklady pro kompletní rekonstrukci. V současné době se podle úřadu připravuje technická analýza mostu. Na jejím základě pak bude vypracována projektová dokumentace. Ta by měla odpovědět na to, kolik bude oprava mostu stát.

Benešův most v Ústí nad Labem
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK

První odhady mluví zhruba o 190 milionech korun. Konečná částka vzejde z výběrového řízení. Rekonstrukce by mohla začít na konci roku 2018 nebo na začátku roku 2019. Minimálně na rok a půl by byl most zcela uzavřený pro osobní dopravu.

Celková rekonstrukce čeká i most přes Labe v Roudnici nad Labem, který je v havarijním stavu. Opravy budou stát asi 150 milionů korun. Kraj chystá i opravu mostu ve Štětí na Litoměřicku.