Soudcovské zázemí v Ústí léta přesluhuje, chystá se nová budova

Problémy s novou stavbou ústeckého soudu (zdroj: ČT24)

Ministerstvo spravedlnosti začíná hledat projektanta pro nový justiční areál v Ústí nad Labem. Jedni z nejvytíženějších soudců v zemi už roky pracují v provizorních podmínkách. Komplex budov je v havarijním stavu a navíc kvůli vysoké kriminalitě v kraji nestačí ani jeho kapacita.

Těžko hledají místa navíc, utápí se ve spisech a stále více využívají vypůjčených skladů na jiných místech. Na ústeckém krajském soudu se zhruba 70 soudců dělí o 17 jednacích síní. Na každého vychází průměrně jeden den týdně.

Komplex má navíc problémy se statikou, o novém areálu skoro za dvě miliardy se však už několik let jen mluví. A to navzdory faktu, že soudci mají pro stavbu už deset let i rozsáhlý pozemek. Zatím tam platí za každé posekání trávy 50 tisíc.

Soudní budova by měla být třetí nejdražší v historii. Ministerstvo spravedlnosti teď slibuje nový termín – začátek stavby za dva roky. Záleží navíc i na tom, jak hladce proběhnou veřejné soutěže na dodavatele.

Okresní a krajský soud vyřídí ročně desítky tisíc případů. Patří k nejvytíženějším a zároveň nejpomalejším v zemi. Na rozsudek se tu čeká podle statistiky dva a půl roku.