Dlouhodobý spor o pozemky pod chrášťanskou skládkou pokračuje i kvůli alibismu úřadů

Události: Další díl dlouholetého sporu o skládku (zdroj: ČT24)

Právo a pořádek si dávají v Chrášťanech u Prahy pořádně načas. Pokračuje tu letitý spor o pozemky pod takzvanou chrášťanskou skládkou. Majitelům parcel vadí, že bez jejich svolení tam firma Expos naváží hlínu a suť. Ta se hájí tím, že na skládku existuje územní povolení od roku 1988. Obec ho považuje za neplatné a vlastníků se zastal i Nejvyšší správní soud. Potvrdil verdikt nižší instance, který zrušil rozhodnutí stavebního úřadu povolující stavební úpravy.

Spor o zhruba 19 parcel na rozloze čtyřiadvaceti hektarů se táhne od revoluce, kdy byly původním majitelům pozemky vráceny. V tu dobu už tady terénní úpravy a rekultivace probíhaly - a přes nesouhlas vlastníků probíhají dál.

Starosta Chrášťan Pavel Hrdlička říká, že obec považuje územní rozhodnutí pro skládku za neplatné. Firma Expos se však na něj odvolává. Nejnovější rozsudky přitom dávají za pravdu majitelům - žádný úřad nemohl nařídit stavební práce na cizích pozemcích.

Nikdo nic nezakázal

Firma se hájí tím, že jí nikdo rekultivační práce nezakázal. „Pokud by k tomu došlo a jakýkoliv příslušný státní orgán by mi pravomocně zakázal rekultivační práce a terénní úpravy (…) tak toto budu samozřejmě respektovat a veškeré práce okamžitě ukončím,“ zaslal vyjádření majitel firmy Expos Jindřich Frýdl. 

S navážením hlíny na skládku nesouhlasí ani obce Chýně a Chrášťany, mezi kterými pozemky leží. Vedení obou obcí už mají současná soudní rozhodnutí k dispozici, teď čekají na jejich právní rozbor.

My nic, to ti druzí

Krajský ani místní stavební úřad všech nechtějí přijmout odpovědnost za ukončení rekultivací. 

I žaloba byla podaná proti krajskému úřadu, říká vedoucí stavebního úřadu v Hostivici Vojtěch Budiš a ukazuje jednoznačně na krajský úřad. 

Tomuto výkladu se ovšem brání Středočeský kraj. Jeho mluvčí Pavel Lochař uvedl, že za to odpovídá příslušný stavební úřad, což je podle něho ten v Hostivici. „Tomu nikdo neodebral tuto pravomoc, ani tento případ, ani ho nedelegoval na krajský úřad,“ řekl.

Spor tedy nekončí. Jediné, co je jisté, je to, že majitelé se pozemků, ze kterých platí daně, ale nemohou je nijak užívat, vzdát nehodlají.