Zámek v Mnichově Hradišti otevřel svou 13. komnatu

Téměř po čtyřiceti letech si mohli návštěvníci prohlédnout zlatý salonek na zámku v Mnichově Hradišti. V roce 1833 v něm panovníci ze Svaté aliance podepsali dohodu o vzájemném územním vyrovnání po napoleonských válkách. Salonek je jinak pro veřejnost trvale uzavřen.

Malá rohová místnost je přístupná jen přes tajné dveře v ještě menší obrazárně s původní sbírkou 110 maleb z doby, kdy zámek vlastnili Valdštejnové. Obrazy s antickými motivy, pásy na stěnách i sochy a svícny – vše je v salonku pokryté zlatem. Možná právě proto si jej Svatá aliance - tedy rakouský císař František I., ruský car Mikuláš I. a pruský korunní princ Bedřich Vilém - vybrala v roce 1833 pro jednání o územním vyrovnání po napoleonských válkách.

Zámek v Mnichově Hradišti průměrně ročně navštíví okolo 20 tisíc návštěvníků. Obrazárna a zlatý salonek ale volně přístupné nejsou, protože by při prostupu návštěvníků mohlo docházet k poškození obrazárny.

Na zámku v Mnichově Hradišti byl k vidění zlatý salonek (zdroj: ČT24)

Zámek v Mnichově Hradišti ukrývá zhruba 60 tisíc historických předmětů. Mezi ně patří i vybavení jedinečného zámeckého divadla, které také vzniklo u příležitosti setkání panovníků Svaté aliance před 182 lety. Malby i samotnou obrazárnu u zlatého salonku před třemi lety opravili restaurátoři.

Svatá aliance
Zdroj: ČT24