Populární gorila Moja oslaví příští týden třetí narozeniny

Praha 6. prosince (ČTK) - Žebrat o dobroty, urážet se, ale také starat se o mladšího bratra a být kamarádkou tetě Kambě už umí populární Moja z pražské zoologické zahrady. Příští týden oslaví první gorila narozená v Česku třetí narozeniny. Je už plně samostatná a podle ošetřovatele Marka Ždánského se vedle užitečných věcí naučila všechno, čemu se její vychovatelé chtěli vyhnout. "Žebrá, a když se jí něco nelíbí, je zlá, má své dny," prozradil ČTK na svou svěřenkyni.

Letos v létě dostala Moja sourozence Tatua, s velkou pravděpodobností jde o samečka. Gorilí slečna už ho zapojuje do svých her. Podle Ždánského je Tatu čilejší a šikovnější, než byla jeho sestra ve stejném věku. Přičítá to přibývajícím zkušenostem, a tedy i menšímu strachu matky Kijivu i tomu, že sameček může jako druhorozený okoukávat dětské hry a fígle od sestry.

Protože se gorily vyvíjejí rychleji než lidé, Moja by se nyní dala přirovnat k šesti- až sedmiletému dítěti. Váží 21 kilogramů a do puberty má ještě daleko. Návštěvníci pražské zoo ji tak budou moct sledovat ještě několik let. Na začátku dospělosti jí chovatelé v rámci chovných programů najdou novou rodinu v některé ze zahraničních zoologických zahrad.

Oslavy narozenin naplánovala zahrada na 15. prosince, Moja se může těšit na dort a nové hračky. Protože se toho od loňska hodně naučila, dojde si pro ně už sama.