Bývalá starostka Libušína dostala za zpronevěru tři roky vězení

Kladno - Bývalou starostku obce Libušín Marii Mináříkovou dnes kladenský soud odsoudil ke třem letům ve vězení s dozorem. Dvaašedesátiletá žena obžalovaná ze zneužití pravomoci veřejného činitele, poškozování cizích práv a zpronevěry navíc musí obci zaplatit 987 000 korun. Minaříková veškerou vinu rezolutně odmítá, její obhájce se na místě proti rozsudku odvolal ke krajskému soudu.

„Trest je na spodní hranici, protože obžalovaná zatím nebyla trestána. Vzhledem k velké společenské nebezpečnosti provinění byl vynesen nepodmíněný trest,“ zdůvodnila rozsudek soudkyně Jitka Hauptmanová.

Podle soudu je Minaříková vinna ve všech 12 bodech obžaloby. Ta ji například viní ze zadávání údajně nevýhodných zakázek v letech 1994 až 1998 bez souhlasu zastupitelstva, poskytování neoprávněných výhod společnostem, k jejichž zástupcům měla osobní vztah, z přidělování veřejných zakázek bez veřejného řízení a dalších provinění vyplývajících z neplnění funkce veřejného činitele.

Dále prý nezabránila tomu, aby si 27 lidí koupilo v obci stavební pozemky, které ale nebyly vyjmuty z půdního fondu. Zájemci o výstavbu, kteří za smlouvu zaplatili poplatek 1500 korun, podle svých výpovědí netušili, že platí za smlouvu o pozemcích, které nejsou stavební. Poplatek 1500 korun navíc nebyl zapsán do příjmové knihy.

Bývalá starostka údajně připravila obec o 1,7 milionu korun. V případě vymáhání celé této částky soudkyně odkázala obec na občanskoprávní řízení. „Udělala jsem chybu v tom, že jsem nevyhlásila výběrové řízení, protože částka, na kterou ta smlouva byla, tehdy nepřekračovala zákon,“ vysvětlila po soudním líčení starostka Mináříková.

Podle státního zástupce bývalá starostka manipulovala se členy zastupitelstva a k pochybení z její strany docházelo velmi často. Minaříková odmítá, že by se jakýmkoliv způsobem osobně obohatila.

Obhájce označil obžalobu za nesrozumitelnou, připomněl nekompetentnost před časem vyslýchaného znalce a uvedl, že během celého procesu se nepodařilo bývalé starostce prokázat úmysl způsobit škodu.

Celý případ se táhne téměř devět let. Okresní soud v Kladně už Minaříkovou jednou uznal vinnou a vyměřil jí tři roky vězení nepodmíněně a milionové vyrovnání s obcí. Krajský soud v Praze ale verdikt zrušil kvůli procesním pochybením a nejasnostem v obžalobě a případ vrátil k novému projednání. Po několika líčeních u okresního soudu muselo celé jednání letos v březnu začít znovu, protože soudkyně vyměnila jednoho z přísedících soudců, který se soudem dlouhodobě nespolupracoval.

I poté se líčení několikrát z různých důvodů odročovalo, například na jedno se zástupce obce nedostavil s omluvou, že kvůli dovolené nestačil připravit požadované materiály. Požadovanou původní stavební dokumentaci nedonesl ani na minulé jednání s tím, že místostarosta, který podklady vyhledával, se zmýlil, protože nerozuměl telefonickému požadavku soudu.

Obhájce Vojtěch Veverka si již několikrát na délku líčení stěžoval a prohlásil, že pro svoji klientku bude žádat finanční odškodnění.