Jak vypadala tajná dílna alchymistů?

Kutná Hora - Jak vypadala středověká tajná dílna alchymistů si můžete prohlédnout v kutnohorském muzeu v Sankturinovském domě. Poté co radnice ukončila spolupráci s původním nájemcem Muzea alchymie, otevřelo tam několik fanoušků kutnohorské historie novou expozici. V dílně, kde alchymisté vařili různé elixíry, jsou pece, baňky, křivule a další nádoby.

Některé nádoby přestavovaly části těla, které se daným lektvarem měly léčit, příkladem je baňka ve tvaru žaludku. Jiná z tradičních nádob se nazývá podle svého vzhledu „pelikán“. „Pomocí destilace získávali různé kvintesence, například z bylinek, a ty potom používali do svých elixírů,“ vysvětluje Zdeněk Třískala, provozovatel Alchymistické dílny.

V Sankturinovském domě opravdu byla alchymistická dílna

Ve sklepení je také původní středověký komín, který odváděl dým. Místo pro expozici totiž nebylo vybráno náhodou. „Ve sklepě Sankturinovského domu opravdu v patnáctém století již byla alchymistická dílna,“ říká Martina Bucifal, vedoucí informačního centra. „Zřejmě majitel tohoto domu prováděl tajnou těžbu stříbrné rudy a její předělávání ve stříbrné mince,“ uvažuje Zdeněk Třískala.

Voskové figuríny v expozici ukazují, že alchymisté se rekrutovali hlavně z bohatších vrstev, které si mohly dovolit vyšší vzdělání. Kromě hledání kamene mudrců, tedy přípravku, který mění kovy ve zlato, se věnovali i jiným experimentům.

Na pomezí chemie, fyziky a lékařství

Některé postupy předchůdců chemiků dosud využívá i současná věda. „Přicházeli pokusným způsobem na nové metody výroby různých léků. Bylo to něco na pomezí chemie, fyziky a lékařství,“ popisuje Zdeněk Třískala. Na podzim se muzeum má dále rozšiřovat. Přibudou například sestavy s bublajícími chemikáliemi a místo, kde budou probíhat skutečné experimenty.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)