Soudní přelíčení s bývalými radními se nekonalo. Soudkyně je těhotná, klíčový obžalovaný má dovolenou

Soudní přelíčení případu údajně předražených zakázek na sekání trávy a údržbu zeleně v ostravské městské části Jih skončilo předčasně. Soud totiž kauzu odložil na neurčito. Jedním z důvodů je těhotenství soudkyně, která na konci měsíce odchází na mateřskou. Případ tak musí nastudovat některý z jejích kolegů.

Osm obžalovaných, mezi kterými jsou i dva bývalí starostové, čelí obžalobě, podle níž před deseti lety nevýhodně zadali zakázku na údržbu zeleně. Městský obvod tak měl přijít o přibližně 55 milionů korun. Obžalovaní závěry státního zástupce odmítají.

Kdy bude soud pokračovat v kauze údajně předražené zakázky na údržbu zeleně v ostravském obvodu Jih zatím není jasné. „Soudkyně případ odročila. Jednak proto, že soud dřívějšímu starostovi Ostravy Jihu Otakaru Veřovskému poslal obžalobu na jinou adresu, než na které bydlí, a exstarostovi a někdejšímu senátorovi za ČSSD ji soudkyně osobně předala až ve čtvrtek před začátkem soudu,“ uvedl redaktor České televize Jiří Loučka.

Otakar Veřovský podle něj vzápětí využil pětidenní lhůtu, aby se se spisem mohl seznámit. Další komplikace nastala u obžalovaného bývalého náměstka ostravského primátora a radního Ostravy Jih sociálního demokrata Iva Hařovského, který je na dovolené v zahraničí a jeho dva měsíce starou omluvenku u soudu doposud nikdo nenašel. 

Zakázky pocházejí z let 2007–2010

V případu jde podle obžaloby o dvě zakázky na údržbu zeleně v ostravském obvodu. Radní je podle policie nevýhodně uzavřeli v letech 2007 a 2010 a podle policie při výběru firem jednali nehospodárně. Tím podle spisu způsobili škodu kolem 55 milionů korun.

Původně obžalobě čelilo 11 lidí, u tří radních bylo stíhání zastaveno. „Činili kroky, aby ke škodě nedošlo,“ uvedl Dadam. Tito tři původně obvinění sice nejprve s přidělením zakázky souhlasili, později se ale snažili toto usnesení rady revokovat a změnit. V této snaze ale podle Dadama zůstali osamoceni a zbytek radních pokračoval v krocích, které vedly k podepsání údajně předražené čtyřleté smlouvy. Obžaloba se původně také skládala ze dvou skutků. Druhou nevýhodnou smlouvu měli radní uzavřít v roce 2010. Tento bod ale nadřízený soud zrušil.

Pokud budou obžalovaní odsouzeni, ve vězení mohou strávit až deset let.

Před nařízením hlavního líčení musel soud vyřešit netradiční personální problém. Státní zástupce Vrchního státního zastupitelství Alexandr Dadam, který obžalobu podal, ještě předloni u okresního soudu působil jako soudce. Korupční případ nyní dostal na starost jeho bývalý senát. „Přísedící museli být dotázáni, zda se cítí podjatí, či nikoliv,“ uvedl mluvčí soudu Lukáš Delong. Dodal, že jedna z přísedících se podjatá cítila, a proto musela být nahrazena.