Novojičínské laboratoře zkoumají rakovinu. Zajímá je, proč vzniká

Proč lidé trpí rakovinou, proč někdo onemocní, a někdo ne? Proč rakovina postihuje i mladé lidi? I to jsou otázky, na které chce najít odpověď projekt Univerzity Karlovy a onkologických center. Zapojily se do něj i laboratoře Agel z Nového Jičína.

Sehnat vhodné dobrovolníky je ale problém. „Genetici totiž hledají lidi nad 60 let, kteří nikdy nebyli onkologicky nemocní. A zdraví musí být i jejich nejbližší,“ poznamenala redaktorka České televize Iva Piskalová.

Odborníci chtějí díky nim vytvořit celou databázi variant nebo změn na DNA úrovni, která by charakterizovala českou populaci nezatíženou onkologickým onemocněním. „Databázi bychom mohli využít v budoucích analýzách změn v DNA, u kterých není jasný jejich dopad, a u lidí, u kterých se vyskytuje nějaký typ nádorů,“ sdělil Spiros Tavandzis, vedoucí oddělení vzdělávání a výzkumu v Laboratořích Agel.

Novojičínská laboratoř zkoumá rakovinu

Projekt začal před třemi měsíci, nikdo se však do něj nepřihlásil. Novojičínští genetici se proto rozhodli oslovit seniory i přes kluby důchodců. V jednom z nich z 20 lidí splnily podmínky jenom dvě ženy – Ludmila Olbrychová a Dana Sáčková.

K účasti v celorepublikovém projektu stačí jediné – nechat si vzít krev. Dárce, který odevzdá sedm mililitrů krve, pak už žádné další „povinnosti“ nečekají. „Naopak se dozví, jaký je jeho zdravotní stav,“ dodala Iva Piskalová.

Projekt by měl trvat do konce roku 2019. Aby měl vypovídající hodnotu, chtějí novojičínští genetici sehnat nejméně 200 vhodných dobrovolníků.

Agel dotuje výzkum i z loňského zisku

Skupina Agel, která v České republice provozuje síť nemocnic a dalších zdravotnických zařízení, měla za loňský rok konsolidovaný hospodářský výsledek před zdaněním 740,8 milionu korun. V roce 2014 to bylo 630,4 milionu korun.

Zástupci nemocničních zařízení již dříve avizovali, že chtějí kolem půl miliardy korun z loňského zisku investovat nejen do rozvoje zdravotnických zařízení, ale také do vědeckých a výzkumných projektů, klinických studií či vzdělávacích akcí a projektů. Uvedla to mluvčí skupiny Radka Miloševská.

K největším loňským projektům skupiny patřilo vybudování nové budovy Kardiologického centra v Pardubicích nebo rekonstrukce centrálních operačních sálů ve Vítkovické nemocnici v Ostravě.

Kromě České republiky skupina působí od roku 2006 i na Slovensku. Loni tak ve svých zařízeních v obou zemích hospitalizovala celkem 170 000 pacientů a ambulantně bylo ošetřeno 2,5 milionu lidí. Skupina zaměstnává téměř 11 000 lidí. V ČR provozuje kromě nemocnic také polikliniky, síť lékáren, laboratoře, distribuční společnosti a další specializovaná zdravotnická zařízení.