V Mošnově pořádají kursy leteckých maršálů

V Mošnově pořádají kursy leteckých maršálů (zdroj: ČT24)

Rychle a bez zranění cestujících zpacifikovat nebezpečného pachatele je úkolem takzvaných leteckých maršálů, kteří fungují jako ozbrojený doprovod na palubách letadel. Mošnovské letiště pro ně jako jediné v Evropě pořádá speciální kurzy. Tento týden tam trénovala dvacítka zahraničních instruktorů. Většina letů v České republice přitom ozbrojený doprovod nemá a také v zahraničí bývá jen v rizikových spojích.

Na mošnovském letišti je pro výcvik k dispozici i skutečné letadlo. Podle organizátorů kurzu se ale techniky změnily – nyní jde o urychlenou likvidaci případného teroristy. Úmyslem útočníků totiž už často není získat výkupné, ale zabíjet a šířit paniku a strach. Základním principem výcviku tak je, aby maršálové měli neustále pod kontrolou, co se v letadle děje. Sledovali pasažéry, ale zůstali při tom v klidu. V těsném prostoru letadla běžné techniky sebeobrany nefungují - situace se musí často vyřešit úplně jinak.

Svoje poslání na palubě letadla maršálové prozradí jen v krizové situaci. Ideální výsledek jejich práce vypadá podobně jako zásah amerických vojáků, kteří minulý týden v rychlovlaku na trase Amsterdam-Paříž náhodou narazili na teroristu a zneškodnili jej. Za svůj čin dostali Řád čestné legie.