Stavbu důležité silnice mezi Ostravou a Opavou brzdí žaloba

Ostrava – Otevření důležité čtyřproudové silnice I/11 z Ostravy do Opavy se může až o dva roky opozdit. Na krátkém úseku prodloužené Rudné, na kterou Ostrava čeká skoro dvacet let, se nemůže stavět, protože soudy řeší žalobu proti vyvlastnění několika pozemků. Jejich bývalý majitel žádá, aby úřady opravily staré ucpané odvodnění na nedalekém poli.

Příčina sporu leží mimo zažalované pozemky nedaleko stavby silnice, na poli, pod kterým vede staré odvodnění nedalekého rybníčku. Jeho spolumajitel Jiří Bárta se marně dožaduje toho, aby někdo opravil ucpané potrubí. K odvodnění, postavenému v šedesátých letech, se ale nikdo nehlásí. A Bárta si stěžuje, že voda ničí při každém jarním tání úrodu.

„Stále slyšíme, že prodloužená Rudná je veřejný zájem, odvodnění nikdo nechce řešit. Jde nám o odstranění škod, které narůstají. Také požadujeme přiměřené zaplacení pozemků,“ vysvětloval Bárta, proč se rozhodl podat žalobu. Spor se vleče třetím rokem. Pro stavbu je brzdou, protože žaloba má odkladný účinek.

Otevření důležité silnice z Ostravy do Opavy brzdí žaloby (zdroj: ČT24)

„Vyplývá to z právní úpravy v době podání žaloby. V praxi to znamená, že organizace Ředitelství silnic a dálnic nemůže s pozemky nakládat, jako by byly v jejím vlastnictví,“ potvrdila mluvčí moravskoslezského hejtmanství Petra Špornová. Ředitelství silnic a dálnic se aktuálně nechtělo ke sporu vyjádřit.

Spis teď leží u Vrchního soudu v Olomouci. „Jakmile nám vrchní soud, který řeší také odvolání žalobce proti usnesení o přiznání znalečného, spis vrátí, bude nařízeno datum přelíčení ve věci,“ informoval mluvčí ostravského krajského soudu Dalibor Zecha.

Další odsouvání stavby je zdrcující

Zúčastněné strany odhadují, že otevření silnice I/11 mezi Ostravou a Opavou, která dlouhodobě nezvládá nápor třiceti tisíc aut denně a patří k nejrizikovějším v kraji, se může kvůli tomu protáhnout až o dva roky. Proti rozhodnutí krajského soudu, který zatím nenařídil termín projednání, se majitelé mohou ještě odvolat.

„Byli jsme nadšeni, když jsme dostali informaci, že už příští rok v srpnu se měla silnice otevřít. Každá zpráva, která to odsouvá, je pro nás zdrcující,“ uvedl místostarosta ostravského obvodu Poruba Petr Mihálik z ČSSD.

Podobný spor o vyvlastnění vede Ředitelství silnic a dálnic v Rychalticích na Frýdecko-Místecku. Ani v tomto případě soudy zatím nerozhodly a řidiči projíždějí nedokončenou stavbou.