Představitelé magistrátu Frýdku-Místku se zodpovídají z korupce

Frýdek-Místek - Okresní soud ve Frýdku-Místku začal soudit představitele tamního magistrátu kvůli podezření z korupce. Mezi obviněnými je náměstek primátora Dalibor Hrabec (nestraník), ředitel strážníků Milan Sněhota a další lidé z úřadu nebo podnikatelské sféry. Zodpovídají se ze zmanipulování 20 veřejných zakázek za 12 milionů. Mezi obžalovanými byl i současný primátor Michal Pobucký z ČSSD, který je podezřelý, že ze své funkce zajistil zahlazení pokuty za špatné parkování. Tuto část původně společné obžaloby, která se zabývala i dopravními přestupky, soud dnes ráno vyloučil k samostatnému projednání.

Spolu s dalšími lidmi stane primátor Michal Pobucký před soudem ve čtvrtek. Společná obžaloba se týkala 18 lidí, 11 z nich se bude zodpovídat z protizákonné manipulace s veřejnými zakázkami. Podle obžaloby fungoval na magistrátu systém, podle kterého jeho představitelé přidělovali zakázky předem domluveným firmám. Obviněných bylo původně mnohem více - 34. U některých policie stíhání podmíněně zastavila, další přijali mimosoudní potrestání. „Jde mimo jiné o lidi, kteří se přiznali a výpověďmi usvědčují další obžalované,“ vysvětloval místopředseda Okresního soudu ve Frýdku-Místku Petr Novák.

Mezi obžalovanými měla být i senátorka a bývalá primátorka za ČSSD Eva Richtrová. Policie ji spolu s dalšími současnými či bývalými zástupci magistrátu podezřívala, že se jako primátorka nechovala jako řádný hospodář, a to v souvislosti s údajně předraženou zakázkou z roku 2010 na čištění příkopů po povodni. I když Richtrová se vydání k trestnímu stíhání nebránila, kolegové z horní komory, kterým řekla, že obvinění vychází z chybného posudku, její stíhání odmítli. Dnes je ve Frýdku-Místku lídrem ČSSD podzimních komunálních voleb, obžalovaný primátor Pobucký má být dvojkou kandidátky. Pobucký, stejně jako Richtrová, odmítá vinu a věří, že ho soud osvobodí. „Ničeho nezákonného jsem se nedopustil, nikoho jsem k ničemu nenaváděl,“ řekl Pobucký.

Ředitel městské policie Milan Sněhota usiluje o to, aby případ projednával kvůli možné podjatosti jiný soud. Jeho advokát Radek Ondruš vznesl kvůli tomu námitku a požádal, aby případ řešil soud v Brně. Soudce ji odmítl. Soudní líčení dnes začalo výslechem obžalovaných. Sněhota vypovídat odmítl. Například dva obžalovaní podnikatelé se výslechu podvolili a dokonce přiznali, že figurovali ve výběrových řízeních jako falešní zájemci. Ve skutečnosti o zakázky neměli zájem. Stěžejními důkazy jsou v případu policejní odposlechy, které budou na programu v další etapě přelíčení. Kdy to bude, není jasné. Soud zatím odročil jednání na neurčito.