Strážní v heřmanické věznici kradli měď, prozradili je vězni

Ostrava – Čtyři bývalí strážní Věznice Heřmanice se zodpovídají z krádeží mědi, kterou tamní vězni oddělovali z kovového odpadu v přilehlém výrobním areálu. Strážní, kteří měli na vězně při práci dohlížet, podle obžaloby dávali část vytříděné mědi stranou a pak ji společně s dalšími komplici vyváželi mimo střežený objekt. Případ začal řešit Okresní soud v Ostravě.

Obžalovaných je celkem 11, kromě bývalých pracovníků Vězeňské služby jsou to řidiči, závozníci i majitelé sběren. Zřejmě by jim krádeže procházely mnohem déle, nebýt oznámení vězňů. „Pokud by to někdo nenahlásil, patrně bychom se o tom nikdy nedozvěděli,“ potvrdil státní zástupce Michal Król a dodal, že obžalovaní zřejmě vycházeli z přesvědčení, že pod svícnem je největší tma.

Pod svícnem je tma

Detektivové z generální inspekce bezpečnostních sborů podezřelé po několika měsících sledování chytili při činu, právě když z areálu vyjížděla dodávka s ukradenou tunou a půl mědi za téměř 200 tisíc korun. Strážní a jejich komplici měli rozdělené úkoly a vypracovaný systém, pomocí kterého vyváželi ukradený kov auty. Své spoluviníky, které kvůli tomu neoprávněně pouštěli do věznice, legalizovali pomocí dat jiných lidí. Ukradený materiál vozili do vzdálenějších výkupen a o zisk se dělili. Vyšetřovatelé zdokumentovali celkem pět případů za více než půl milionu korun, všechny se odehrály v roce 2012.

K soudu se případ dostal až nyní, neboť vyšetřování značně zkomplikovala amnestie bývalého prezidenta Václava Klause. Důležitými svědky toho, jak strážní kradli, jsou tehdejší vězni, kteří se po náhlém propuštění na svobodu rozutekli do celé republiky. Bývalým zaměstnancům Vězeňské služby hrozí za krádež a porušení povinnosti strážní služby 2 až 10 roků vězení. Někteří se pod tíhou důkazů ke všemu hned přiznali.

Měď patří k nejdražším barevným kovům, sběrny ji vykupují za více než sto korun za kilogram, proto láká zloděje, kteří ji berou, kdekoliv to jde. Například loni policisté dopadli pár z Plzeňska, který kvůli mědi ukradl na hřbitovech asi sedmdesát uren, kradou se měděné plechy ze střech, sochy a podobně.

Barevné kovy sbírají nebo kradou hlavně bezdomovci a jiní chudí lidé. Policisté mnohde kontrolují sběrny v okolí takzvaných vyloučených lokalit, zda jejich provozovatelé nevykupují kradené věci, krádeží ale stále přibývá. Město Bohumín nedávno přišlo s revoluční vyhláškou. Od ledna zakáže lidem prodávat kovový šrot v komerčních sběrnách, obyvatelé ho budou muset odevzdávat zdarma v městském dvoru.