Inspekce ocenila nekalé praktiky Českého telefonního seznamu pokutou

Ostrava - Firma Český telefonní seznam rozesílá stovkám podnikatelů z celé republiky nabídku, která se nápadně podobá faktuře společnosti Mediatel provozující známé Zlaté stránky. Lidem, kteří se nechají na tuto podobnost nachytat, posílá tučné účty, jinak ale nekomunikuje. Společnost, která takto funguje už řadu let, dostala od České obchodní inspekce pokutu za nekalé praktiky, dál ale může podnikat.

Majitelka krnovského penzionu Šárka Rajfová pravidelně inzeruje ve Zlatých stránkách. Když jí přišla nabídka od společnosti Český telefonní seznam, spletla si ji s fakturou od Mediatelu. Bez obav zaplatila požadovanou částku. Divila se až za tři měsíce, kdy jí přišla další faktura i upomínka od společnosti Mediatel, která vydává Zlaté stránky.

„Tím, že jsem kvůli své nepozornosti tu prvotní částku Českému telefonnímu seznamu zaplatila, jsem se zavázala ke spolupráci. Dočetla jsem se to až později z nenápadného textu na zadní straně,“ líčila podnikatelka. Když se snažila svůj omyl napravit a smlouvu vypovědět, nepodařilo se jí to. Na kontaktních telefonních číslech se jí nikdo nehlásil. Obrátila se na svého právníka, ale ani jemu se nepodařilo se zástupci společnosti mluvit. Šárce Rajfové jen od ní přišly další účty - celkem na téměř 20 tisíc korun. Podobně dopadala řada dalších lidí.

I Česká televize se marně snažila někoho z vedení firmy zastihnout. Společnost Mediatel o podivných praktikách Českého telefonního seznamu ví a snaží se své zákazníky varovat. „Český telefonní seznam nemá s naší společností nic společného. Tato firma je pro nás dlouholetou obchodní hrozbou právě kvůli nekalým praktikám, které ovlivňují podnikání ostatních subjektů na trhu,“ řekl České televizi marketingový ředitel společnosti Mediatel Vladimír Buťa.

Firmě stačí, když dobrovolně zaplatíte

Český telefonní seznam obeslal řadu podnikatelů po celé republice. Na základě podnětu jednoho z oslovených lidí se její činností začala zabývat Česká obchodní inspekce. Za prokazatelné užití nekalých praktik firmě aktuálně udělila pokutu 100 tisíc korun.

Český telefonní seznam je už delší dobu předmětem zájmu sdružení Společná obrana. „Firma se s lidmi nesoudí. Zatím jí stačí, když od lidí vybere na základě výzev a výhrůžek peníze. A když jim člověk nezaplatí, dají mu pokoj,“ uvedla předsedkyně sdružení Společná obrana Světlana Glaserová. Reagovat by podle ní měl podvedený inzerent. Doporučuje omylem poslané peníze vymáhat zpět a podat trestní oznámení na policii. Pokud jí nepřestanou chodit faktury, je k tomu odhodlána i Šárka Rajfová z Krnova.

Policie už dostala na Český telefonní seznam řadu trestních oznámení. Šetření ale vždy odložila s odůvodněním, že nejde o úmyslný trestný čin. Podle zástupců Společné obrany firma využívá šedé zóny v zákonech.

Český telefonní seznam dostal pokutu za nekalé praktiky (zdroj: ČT24)