Novým primátorem Jablonce je Čeřovský z ODS, nahradil odvolaného Kroupu

Novým primátorem Jablonce nad Nisou se ve středu stal Jiří Čeřovský z ODS. V tajné volbě mu dalo svůj hlas dvacet z přítomných osmadvaceti zastupitelů. Stalo se tak poté, co zastupitelstvo z funkce odvolalo Milana Kroupu zvoleného za ANO. Pro jeho odvolání bylo v tajném hlasování 18 z 29 přítomných zastupitelů. Návrh na doplnění programu jednání podal Štěpán Matek z dříve koaličního uskupení Společně pro Jablonec. Kroupa své odvolání nechtěl komentovat, Babiš jej považuje za dobrou zprávu.

V čele města stane zástupce občanských demokratů, kteří loni na podzim získali nejvíc hlasů voličů a Jablonci již vládli i předešlá dvě volební období. Po loňských volbách ale i přes vítězství skončili v opozici, druhé ANO se totiž spojilo s Piráty, hnutím Společně pro Jablonec a jedním zastupitelem zvoleným za Novou budoucnost pro Jablonec. Dohromady měla tato koalice v zastupitelstvu 17 mandátů ze 30. Rozpadla se však v polovině srpna kvůli vnitřním neshodám.

Jedním z důvodů rozpadu koalice byl střet zájmů primátora. Ten jako jednatel firmy GREPA Networks vymáhá po Jablonci zaplacení dvou milionů korun za provoz městského kamerového systému v letech 2016 až 2018 a žádá odpuštění věcných břemen pro kabely položené v městských pozemcích.

„Je zcela nepochybné, že jsem ve střetu zájmů, ale to je věc, kterou jsem deklaroval už při vzniku koalice a všichni to věděli,“ reagoval Kroupa už dříve na výhrady koaličních partnerů. Od začátku podle něj bylo jasné, že úhradu za provoz kamerového systému bude třeba vypořádat. Firma totiž o ni požádala ještě před koncem minulého volebního období.

Pro odvolání Kroupy, který byl primátorem od loňského listopadu, bylo v tajném hlasování 18 z 29 přítomných zastupitelů. ODS navrhla odvolat také náměstka primátora pro rozvoj Jakuba Chuchlíka (Piráti), jenž ale po zvolení nového primátora rezignoval na své místo v radě, stejně jako jeho straničtí kolegové Jarmila Valešová a Jan Polák.

Nový primátor Jiří Čeřovský už stál v čele druhého největšího města v Libereckém kraji tři volební období od roku 1994 do roku 2006. Posledních sedm let je 64letý politik ředitelem Základní školy Liberecká v Jablonci.

V městské radě z původních devíti členů zůstali jenom zástupci hnutí ANO, náměstek pro sociální věci David Mánek a radní Stanislav Říha a Jan Zeman. Zastupitelé ve středu zvolili náměstkem pro rozvoj ředitele městské společnosti Jablonecká energetická Petra Roubíčka z ODS a náměstkem pro ekonomiku se stal Milan Kouřil z ANO. Radu ještě doplnili Miloš Vele a ředitel jablonecké nemocnice Vít Němeček z ODS a Petr Vobořil za hnutí Starostové pro Liberecký kraj.

Na spolupráci se nově dohodla ODS se zástupci ANO a právě se zastupiteli zvolenými za Starosty pro Liberecký kraj. Pro Čeřovského ale hlasovali i členové dalších stran v zastupitelstvu.

„Koaliční smlouvu zatím nemáme, budeme dál jednat,“ uvedl Vele, který byl lídrem ODS a návrhy podával. Bylo podle něj třeba rychle jednat zejména s ohledem na připravovanou rekonstrukci tramvajové trati z Liberce na Jablonec a její prodloužení. Projekty jsou pro město prioritou a v listopadu je nutné požádat o dotaci, aby bylo možné je realizovat.

Kroupa vystoupil z hnutí ANO, Babiš to uvítal

Odvolaný primátor Kroupa v minulých dnech opustil ANO. Hlavním důvodem je podle něj rozpad koalice, který považuje za své osobní selhání. K odchodu ho vedla také snaha nepoškozovat hnutí ANO, uvedl už v úterý.

Premiér Andrej Babiš (ANO) při středeční návštěvě Ústeckého kraje jeho rozhodnutí přivítal. „Takové lidi určitě nechceme, jsem rád, že se tak rozhodl,“ prohlásil. Případné odvolání Kroupy je podle Babiše na komunálních politicích.

„Pro mě je to neuvěřitelný příběh. Vůbec nechápu, jak k tomu mohlo dojít. Samozřejmě nemůžu znát všechny naše komunální politiky, je to otázka krajské organizace, ale pokud se tak rozhodl, je to pro nás jedině dobrá zpráva,“ řekl Babiš.