Kalamita v Jablonci končí, úklid stál za tři týdny už 11 milionů

V Jablonci nad Nisou skončí o půlnoci na sobotu kalamitní stav, který radnice kvůli přívalům sněhu vyhlásila v pondělí. Rozhodl o tom krizový štáb města. Nákladní auta už z města odvezla více než 600 fůr sněhu, zprůchodnit se podařilo většinu chodníků a vyčištěna jsou i parkoviště v centru a podstatná část ploch na sídlištích. Náklady na zimní údržbu za první tři lednové týdny odhaduje radnice na 11 milionů korun.

„Bohužel toho sněhu zůstává na silnicích strašně moc, mám velký strach z toho, kdyby mělo v dalším týdnu nebo 14 dnech přijít další sněžení. My bychom potřebovali oteplení nad nulu, aby to z ulic alespoň z 50 procent odtálo,“ řekl primátor Petr Beitl (ODS).

O víkendu bude odvoz sněhu z města pokračovat. „To, že skončí kalamita, neznamená, že skončí práce,“ ujistil primátor. Je podle něj třeba město co nejlépe připravit na případné další sněžení.

Padající led zranil dítě

Pozor si lidé musí dát nejen na sníh, ale také na led a rampouchy. V pátek odpoledne v Kořenově-Rejdicích na Jablonecku poranil led padající ze střechy malého chlapce. Se středně těžkým poraněním ho sanitka převezla na traumacentrum pražské nemocnice v Motole. Vrtulník nemohl vzlétnout kvůli špatné viditelnosti.

„Je to první podobný případ, který jsme letos zaznamenali. Máme ale obavy, že s tím, jak se otepluje, jich může přibývat. Někde rampouchy dosahují takových rozměrů, že by při pádu z výšky mohly člověka i zabít,“ řekl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev. Majitelé objektů podle něj nebezpečí podceňují.  

V Jablonci se právě na rampouchy a sníh sjíždějící ze střech zaměřila i městská policie. „Lidé se kvůli nim často bojí chodit po chodnících,“ řekla mluvčí magistrátu Markéta Hozová. Pokud majitelé sníh a led z domů neuklízejí, může to skončit ve správním řízení pokutou až 300 tisíc korun, v případě vážného zranění může být postih ještě citelnější.

Do úklidu se zapojili i vězni

V Jablonci napadlo od soboty do pondělí zhruba 60 centimetrů sněhu. Kalamitní stav vyhlásila radnice, když se nedařilo odklízet sníh ve lhůtách daných plánem zimní údržby. Na úklidu města se od té doby pracovalo nepřetržitě.

Radnice nasadila deset sněhových fréz, 15 nakladačů a 20 nákladních aut. Vedle techniky se přes den zapojila více než stovka pracovníků veřejně prospěšných prací, pracovníků technických služeb a pomáhala i desítka vězňů z rýnovické věznice. 

V Jablonci od začátku letošní zimy napadlo 160 centimetrů sněhu, za celou zimu 2015/2016 to bylo jen 125 centimetrů. Rekordní byla v podhorském městě zima 2009/2010, kdy nasněžilo od listopadu do dubna 340 centimetrů a údržba tehdy stála 22 milionů korun. Naopak nejlevnější byla předminulá zima, kdy za údržbu zaplatilo město jen 8,2 milionu. Počasí bylo tehdy výjimečně mírné, napadlo jen 57 centimetrů sněhu. Zhruba stejně ho ve městě přibylo za uplynulý víkend.

Zamrzlé Česko
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK

Placená parkoviště ve městě jsou vyčištěná a automaty jsou opět v provozu, bezplatné parkování zůstává zatím na největším parkovišti na Horním náměstí. „Chodníky a také většina stání separovaného odpadu jsou už většinou uklizené. Zbývá uklidit chodníky kolem kruhových objezdů, na nich budou technické služby spolupracovat s krajskou správou silnic,“ řekla mluvčí magistrátu.

Kruhové objezdy jsou totiž na krajských komunikacích. Práce na úklidu sněhu budou podle Hozové pokračovat i o víkendu. Mrazivé počasí sice ztížilo ruční úklid, na druhou stranu ale i pomohlo, protože zmrzlý sníh se nesesouvá na uklizená místa.

Kalamita se Jablonci značně prodraží, jen za nasazení nakladačů, fréz a nákladních aut zaplatí město denně 130 tisíc korun. Zimní úklid za první tři týdny letošního roku přijde podle odhadů radnici na 11 milionů korun. Na tuto zimu má radnice v rozpočtu připraveno 21 milionů.